Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Probleemgedrag

Multidisciplinaire samenwerking

Vaak liggen de oorzaken van moeilijk te begrijpen gedrag op veel verschillende terreinen, of is het ook een samenloop van verschillende factoren. Daarom is de aanpak van moeilijk te begrijpen gedrag een multidisciplinaire aanpak nodig. Daarmee benut je de expertise van verschillende disciplines.

 

In het algemeen kun je zeggen dat elke discipline de andere nodig heeft. Dit geldt zeker voor moeilijk te begrijpen gedrag.

Een voorbeeld: de specialist ouderengeneeskunde zal geen goede diagnose kunnen stellen zonder de informatie van de verzorgenden, verpleegkundigen en de psycholoog.

Waarom multidisciplinair samenwerken?

Ouderen in een instelling hebben vaak complexe problemen. De hulp- en zorgverlening aan deze cliënten gaat uit van de vraag: ‘Wat heeft deze persoon van ons nodig?’ Deze hulp vraagt per definitie samenwerking tussen verschillende disciplines, oftewel multidisciplinaire samenwerking. Verschillende professionals werken daarin samen bij:
  • het stellen van de diagnose
  • het opstellen van het zorg- of behandelplan
  • de evaluatie
Teamleden volgen hun eigen diagnostische procedures, maar stemmen deze wel goed op elkaar af. Dat voorkomt herhalingen en een onnodige belasting van de toch al kwetsbare cliënt.
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.