Voldoende eten en drinken bij dementie
Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024
Voldoende eten en drinken is een belangrijk aandachtspunt voor kwetsbare ouderen en extra belangrijk als iemand ook dementie heeft. Lees hier meer over het voorkomen van ondervoeding en uitdroging en het herkennen van problemen met eten en drinken.
Mensen met dementie hebben een verhoogd risico op ongewenst gewichtsverlies en uitdroging. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Zo wordt het voor mensen met dementie steeds moeilijker om zelfstandig te eten en is er vaak onrust, of juist passiviteit. Soms weet iemand ook niet meer hoe en waarom die moet eten en drinken.
Hoe zorg je ervoor dat mensen met dementie genoeg eten en drinken? Gewichtsverlies kun je soms niet voorkomen. In sommige gevallen kun je met kleine aanpassingen toch nog veel bereiken.
Voorkomen van ondervoeding en uitdroging
Ondervoeding en uitdroging zijn grote gezondheidsrisico’s voor mensen met dementie. Beide kunnen levensbedreigend zijn. Drinkt een persoon te weinig? Dan is uitdroging een echt gevaar en soms levensbedreigend.
Krijgt een persoon te weinig voedingsstoffen binnen en is diegene ondervoed? Dan kan deze persoon sneller last krijgen van infecties, ontstekingen, verminderde spierkracht en vermoeidheid. Ouderen krijgen verloren spiermassa vaak niet meer terug. Let dus goed op het voorkomen van ondervoeding en uitdroging.
Problemen met eten en drinken herkennen
Problemen met eten en drinken komen veel voor bij mensen met dementie. Hoewel de meeste problemen te maken hebben met veroudering en meerdere aandoeningen, kan ook de dementie zelf de oorzaak zijn.
- Eetproblemen herken je onder andere aan:
- moeite met kauwen of slikken;
- moeite met het bepalen van de temperatuur van het eten;
- langzamer eten;
- veel aansporing nodig hebben om te eten;
- niet meer herkennen van eten en drinken.
Lees meer
Bekijk de richtlijn en samenvattingskaart 'Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken bij dementie'.
Bron
Dehydratie in het verpleeghuis (verenso.nl) van S. Paulis en M. Pullens, Dehydratie in het verpleeghuis, hoe vaak komt het voor en wat is het kennisniveau van het verzorgend personeel? Tijdschrift voor ouderengeneeskunde, nr. 3 juni 2016