Naar hoofdinhoud Naar footer

Contactpersonen

Deel deze pagina via:

Somberheid en depressie bij dementie

Een op de vijf mensen met dementie hebben last van een depressie. Het vinden en behandelen van een depressie is erg belangrijk. Toch worden symptomen van een depressie vaak niet opgemerkt. Dit omdat ze kunnen lijken op die van dementie. Wanneer je denkt dat een persoon een depressie heeft is het goed om een huisarts of verpleeghuisarts in te schakelen. Hoe herken je een depressie bij mensen met dementie en hoe ga je ermee om?

Bij mensen met dementie komt depressief gedrag en somberheid regelmatig voor. Zo’n 40 tot 50 procent van de mensen met dementie vertoont wel eens depressief gedrag (bron: Verenso 2018). Pas als het depressieve gedrag voor het grootste deel van de dag aanwezig is voor een periode van minimaal twee weken spreken we van een depressieve stoornis. Een depressieve stoornis komt voor bij ongeveer 20 procent van de mensen met dementie.

Een depressie vermindert de kwaliteit van leven en heeft een negatieve invloed op de gezondheid en het algeheel functioneren van de persoon met dementie. Ook kan het lastig zijn voor familie, vrienden en betrokken hulpverleners. Zij kunnen moeite ervaren om een persoon met dementie te stimuleren tot eten en drinken, dagelijkse verzorging, beweging en activiteiten.

Meer weten over hoe je een depressie kan herkennen, opsporen en/of behandelen? Lees de pagina's:

  • Hoe herken je een depressie bij dementie?
  • Depressie opsporen
  • Depressie behandelen

Bronnen

Tips over somberheid en depressie bij dementie

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van somberheid en depressie bij dementie