Samenwerken met zorgverleners
Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024
Bij de zorg voor iemand met dementie moeten veel verschillende zorgverleners met elkaar samenwerken. Op deze pagina lees je waarom goede samenwerking zo belangrijk is. En hoe je de samenwerking tussen zorgverleners kunt verbeteren.
Lokale samenwerking tussen zorgverleners
De verschillende lokale zorgverleners moeten elkaar kennen en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Zo kun je samen de persoon met dementie goed ondersteunen. Je kunt dan bijvoorbeeld gemakkelijker elkaar vinden en naar elkaar doorverwijzen.
Soms helpt het om met elkaar een sociale kaart te maken van het werkgebied. Op een sociale kaart zet je alle vindbare zorg en ondersteuning voor mensen met dementie.
Het kan ook helpen om met de andere betrokken zorgverleners het proces van dementie in kaart te brengen. Zo kun je voor iedereen duidelijk maken wie welke rol heeft. Maak bijvoorbeeld samen een stroomschema of zorgpad.
Belangrijke zorgverleners bij dementie
Bij de zorg voor mensen met dementie werken veel verschillende zorgverleners met elkaar samen. We bespreken hier de rollen van een aantal belangrijke zorgverleners.
Casemanager dementie
Een casemanager dementie of dementieverpleegkundige is een specialist die mensen met dementie en hun mantelzorgers begeleidt en ondersteunt.
Het is best lastig voor mensen met dementie en hun naasten om de weg te vinden door alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rond dementie. Een casemanager dementie of dementieverpleegkundige helpt hen hierbij. Zij organiseren de zorg en geven informatie, advies en emotionele ondersteuning.
Wil je meer lezen over wat een casemanager dementie doet? Bekijk dan de pagina over de casemanager dementie op dementie.nl.
Wijkverpleegkundige
De verpleging en verzorging bij iemand met dementie thuis valt onder wijkverpleging. Dit is onder andere hulp bij dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, douchen en naar het toilet gaan. Maar ook wondverzorging.
Huisarts
Huisartsen spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Ze kunnen een diagnose stellen, medicatie voorschrijven en waar nodig doorverwijzen naar een specialist. Daarnaast bieden ze monitoring en ondersteuning aan.
Specialisten
Verschillende specialisten kunnen betrokken zijn bij de zorg voor mensen met dementie. Denk bijvoorbeeld aan neurologen, geriaters en psychiaters. Zij bieden gespecialiseerde medische zorg. Ook kunnen ze helpen met behandelplannen opstellen en omgaan met gedragsveranderingen door dementie.
Samenwerking in de regio: dementienetwerken
In Nederland zijn er ongeveer tussen de 60 en 65 regionale dementienetwerken. In deze samenwerkingsverbanden werken zorgverleners met elkaar aan goede zorg en ondersteuning voor mensen met dementie.
Op de website van Dementie Netwerk Nederland vind je een handige overzichtskaart van de dementienetwerken in Nederland. Klik op een dementienetwerk op de kaart voor meer informatie. Je ziet dan in welke gemeenten het netwerk actief is, wie de netwerkcoördinator of ketenregisseur is en hoe je contact kunt opnemen met deze persoon.
Naast de dementienetwerken zijn er ook andere netwerken die zich bezighouden met dementie. Bijvoorbeeld de netwerken voor kwetsbare ouderen en voor palliatieve zorg. Zijn er in dezelfde regio meer netwerken actief? Dan moeten die netwerken goed met elkaar samenwerken.
Lees op de website van Zorgstandaard Dementie meer over hoe je samenwerking in een dementienetwerk vormgeeft.