Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Zorg en dwang

Wat weet jij van gedragsbeïnvloedende medicatie en de Wet zorg en dwang? 28/05/2021

In het zorgplan van mevrouw Vriens staat ‘zo nodig Haldol geven bij onrust’. Mevrouw kan hier zelf geen besluit meer over nemen. Je merkt dat de ene collega veel sneller Haldol toedient dan een ander. Collega’s denken dus ook verschillend over wat ‘onrust’ is bij mevrouw. Maar hoe bepaal je wat onrust is? En wanneer is er eigenlijk sprake van onvrijwillige zorg?

In de ouderenzorg worden gedragsbeïnvloedende medicatie (psychofarmaca) vaak voorgeschreven wanneer er sprake is van probleemgedrag. Hoe werkt dit precies en hoe voorkom je dat je te maken krijgt met onvrijwillige zorg? Test jouw praktijkkennis met deze 10 quizvragen! 

Quiz Wet zorg en dwang - Gedragsbeïnvloedende medicatie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

A.Roelofs 3/6/2021

Leerzame theorie/toets, alleen vind ik het jammer dat de kennistoets niet geaccrediteerd wordt.
In deze coronatijd is het prettig om voldoende accreditatiepunten te kunnen halen.


Anita 1/6/2021

Ik doe de quiz https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/quiz-medicatie-wet-zorg-en-dwang?utm_source=flexmail&utm_medium=e-mail&utm_campaign=zorgvoorbeter1juni2021&utm_content=httpswwwzorgvoorbeternlnieuwsquizmedicatiewetzorgendwang#reageer

Hierin staat een vraag waar je als verpleegkundige aan denkt voor het toedienen, wanneer de arts middelen heeft voorgeschreven aan een patient met dementie. Antwoord is o.m. of de arts gehandeld heeft binnen de bijzondere richtlijnen hiervoor.
Wat een vreemd antwoord, kan dit worden toegelicht? De arts is een professional die deze regels ook kent, waarom zou je als verpleegkundige hier allereerst aan moeten twijfelen? Als een arts de patient gezien heeft en met familie en verpleging gesproken heeft, dan hoeft toch niet aan zijn/haar kunde te worden getwijfeld?