Naar hoofdinhoud Naar footer

Medicijnen malen

Sommige cliënten kunnen niet goed slikken. Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. Neem hier zelf geen beslissing over, want het is niet altijd toegestaan. Sommige tabletten hebben een speciale buitenlaag om te voorkomen dat ze in de maag uiteenvallen. Als je deze fijnmaalt, worden werkzame stoffen sneller opgenomen dan de bedoeling is.

Let bij het malen van medicijnen op het volgende:

  • Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. De afspraken over het malen van medicijnen schrijft de arts op het recept en de apotheker legt dit vast op de toedienlijst. Maal dus nooit een tablet zonder schriftelijke opdracht van de arts.
  • Beperk malen zoveel mogelijk, vraag de arts of apotheker naar een alternatief middel of toedieningsvorm. Diverse medicijnen zijn ook beschikbaar als drankje.
  • Vraag de apotheker zo nodig om uitleg en instructie. Kies in overleg met de apotheek een half-vaste voeding voor de toediening van fijngemalen tabletten wanneer inname met water niet mogelijk is. Sommige medicijnen mogen bijvoorbeeld niet met zuivelproducten ingenomen worden. Leg vast waarin je een vermalen medicijn mag toedienen en houd hierbij ook rekening met de smaakvoorkeur van de cliënt.
  • Als je een medicijn mag vermalen en je mengt het bijvoorbeeld met appelmoes, doe dit dan met een eetlepel. Als de cliënt niet het hele bakje appelmoes opeet, weet je tenslotte niet hoeveel er van het medicijn is ingenomen.

Website Oralia.nl

Op de website www.oralia.nl kun je medicijnen opzoeken en bij slikproblemen de geschikte methode van innemen zien en eventueel welke alternatieven er zijn.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden