Meer kennis opdoen over medicatieveiligheid kan met behulp van:
Wees altijd alert! Als zorgmedewerker kun je fouten met medicijnen voorkomen! Dit animatiefilmpje van Zorg voor Beter (2 min) laat zien dat zorgmedewerkers een belangrijke rol spelen in het signaleren van fouten met medicijnen. Soms zijn die eerder in het medicatieproces gemaakt.
https://vimeo.com/118590126
Dit filmpje kun je heel goed met je team bekijken. En dan samen bespreken welke risicovolle situaties je tegen komt, en kijken of je met elkaar nog betere afspraken kunt maken hoe je hiermee kunt omgaan. Ook goed te gebruiken in het onderwijs.
Download video Medicatieveiligheid
Als je de video's in presentaties of in het onderwijs wilt gebruiken, waar geen online verbinding beschikbaar is, kun je de video's hier ook downloaden. Klik met de rechtermuisknop op de link, en kies voor 'doel opslaan als'.
Terug naar boven 
Om zorgmedewerkers bij te scholen op het gebied van medicatie en medicatieveiligheid heeft het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een serie e-learningcursussen ontwikkeld over de volgende onderwerpen:
- Basiskennis medicijngebruik.
- Bijwerkingen.
- Farmaceutisch rekenen.
- Kennistoets medicijnen.
- Medicijngroepen.
- Zelfzorgmedicijnen.
Je vindt de E-learning medicatiecursussen op de website van Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.
Terug naar boven 
Aan de hand van de Checklist Veilige principes kan het medicatieproces in de organisatie en in de medicatieketen met cliënt, arts en apotheek onder de loep worden genomen.
- Is per principe bekend wat veilig is en waarom?
- Hoe geef je daar in de praktijk vorm aan?
De Checklist is een goed hulpmiddel voor het gesprek met elkaar over werken aan medicatieveiligheid. Lees meer en download de Checklist Veilige principes. In de Veilige principes staat meer informatie bij de stappen in de checklist.
Nascholingen
Bekijk het overzicht van
nascholingen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.