Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Hulpmiddelen voor veilig medicijngebruik

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor veilig medicijngebruik en voor het zelfstandig toedienen van medicijnen.

Hieronder volgt een opsomming van producten met een korte beschrijving en links naar verschillende websites voor meer informatie. Het betreft in volgorde:

Medicatieagenda en medicijndozen

De meeste medicijnagenda’s (of medicijndozen) hebben een onderverdeling naar de dagen van de week. Ze hebben per dag vier vakken voor het opbergen van de medicijnen. Meestal is de bovenkant van de doos doorzichtig waardoor men snel kan zien of de medicijnen al ingenomen zijn.

Op een medicijnagenda met brailletekens kan de dag en het dagdeel afgetast worden. Informatie over medicijndozen kunt u vinden op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Let bij de advisering over de aanschaf van een geneesmiddel distributiesysteem op het volgende.

  • Kan de cliënt de vakjes en de aanduiding van dag en tijd op het gekozen systeem goed zien?
  • Kan de cliënt het geneesmiddel distributiesysteem goed openen?
  • Kan de cliënt de medicijnen goed uit de vakjes / zakjes krijgen?

Medicijnalarmwekkers

Als het innametijdstip nauw luistert of als als iemand vergeetachtig is, is een medicijnwekker een geruststellend idee. Er zijn losse wekkers te koop of iemand kan het alarmsignaal van de mobiele telefoon instellen. Er bestaan ook medicijndozen met een waarschuwingssysteem, zoals een geluidssignaal. Op de website van het Nivel lees je over onderzoek naar een attenderingsfunctie via sms bij diabetespatiënten.

Medicijndispenser

Er zijn verschillende soorten medicijndispensers. Bijvoorbeeld een medicijndispenser die kan vergruizen en halveren, met een apart vakje om medicatie te bewaren.

  • Voor het malen van medicijnen: plaats de medicatie in het potje dat is voorzien van een stamper en draai aan de dop om de medicatie tot poeder te vergruizen (zie hieronder bij 'tabletverpulveraar'). Let op: malen van medicijnen mag alleen in overleg met de apotheker of arts zie: ?
  • Voor het halveren of splijten van tabletten: het deksel is voorzien van een mesje. Plaats een tablet in het doosje of vakje, druk het deksel dicht en de medicatie is gehalveerd. Zie ook hieronder bij 'Tabletsplijter'.
  • Lees meer over gebruik van Slimme medicijndispenser Medido.

De website Hulpmiddelenwijzer.nl biedt een artikel over medicijndispensers zonder check op afstand en een artikel over medicijndispensers met check op afstand.  

Tabletverpulveraar

Indien de cliënt moeite heeft om het tablet door te slikken is een tabletverpulveraar een bruikbaar hulpmiddel. De poeder die ontstaat kan door het eten of door dranken gemengd worden. Let op: malen van medicijnen mag alleen in overleg met de apotheker of arts, zie:  Een overzicht van tabletverpulveraars is te vinden op Hulpmiddelenwijzer.nl.

Tabletsplijter

Met een tabletsplijter kan de cliënt zelf tabletten doormidden delen. Dit is handig bij weinig kracht in de armen of handen. Meer over tabletsplijters vind je op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Medicijndispenser voor medicijnen op de rol (baxterrol)

Een dispenser thuis waarin de medicijnrol is opgeborgen geeft een signaal wanneer het tijd is om een zakje medicijnen te pakken. Eventueel kan op afstand worden gecontroleerd of het zakje is uitgenomen en kunnen daarop maatregelen worden genomen, zoals nabellen of iemand nasturen. Een dispenser biedt een extra voordeel: de baxterrollen zijn veilig opgeborgen. 

Een overzicht van medicijndispensers en medicijnrollen is te vinden op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Openen van verpakkingen

Tabletdoordrukker

Hulpmiddel waarmee op een eenvoudige manier tabletten uit hun verpakking gedrukt worden. Kijk op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans voor een overzicht van tabletdoordrukkers

Ampulopener

Een opener voor ampullen is een soort koker waarin de ampul geplaatst wordt. De opener maakt de ampul open zonder gebruik te maken van een mesje.

Openen van sluitingen (open aid opener)

De Open Aid maakt het makkelijker om sluitingen van flesjes te trekken en flessen te openen. De voorkant van de Open Aid kan gebruikt worden om folie die onder een deksel zit te openen.

Pilpen

Handige pen met metalen punt, opent medicijnverpakkingen en andere verpakkingen zonder moeite.

Zetpilinbrenger

Een zetpilinbrenger bestaat uit een band die met klittenband om de hand bevestigd wordt. Daaraan zit een stalen gebogen buisje met aan het uiteinde een kunststof houder voor de zetpil. Te gebruiken bij een slechte handfunctie. 

Naaldverwijderaar

De naaldverwijderaar is een hulpmiddel voor het verwijderen van een injectienaald. Een naaldverwijderaar maakt het mogelijk om een naald te verwijderen zonder de naald zelf te moeten aanraken. Het voorkomt dat iemand zich prikt aan de naald. Met het zoekwoord 'naaldverwijderaar' in Google verschijnt een ruim overzicht van naaldverwijderaars.

Koeltasje medicijnen

Als de cliënt medicijnen gebruikt die koel bewaard moeten blijven, is een speciale koeltas een goede optie. De medicijnen blijven meestal 8-12 uur koel. Na deze periode is het noodzakelijk om het koelelement opnieuw in te vriezen. Met het zoekwoord 'koeltas medicijnen' in Google verschijnt een ruim overzicht.

Medicijnbeker

Flexibele medicijnbeker met neusuitsparing. Drinken zonder het hoofd te kantelen. In 2 maten per 5 stuks verkrijgbaar bij een hulpmiddelenwinkel.

Hulpmiddelen voor oogdruppelen

Een overzicht van oogdruppelhulpmiddelen vind je op de website van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.