Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > bewaringstermijn medicatie deellijsten
View modes: 
User avatar
Guest
Lianne - 28-12-2021 22:27:29
   
bewaringstermijn medicatie deellijsten
Hoe lang moeten de deellijsten bewaard worden? Op een site vond ik 2 jaar, maar daarbij moeten de medicatie-overzichtlijsten 15 jaar bewaard blijven. Ik heb deze laatste lijst nooit gezien. Moeten ik het dan zo zien dat de deellijsten bewaard blijven?

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 7-1-2022 15:11:39
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:bewaringstermijn medicatie deellijsten
Beste Lianne,
er is een onderscheid tussen
a. de toedienlijsten (de lijsten op basis waarvan je medicatie toedient en waar je op aftekent). Het advies is om deze lijsten toedienlijsten twee maanden te bewaren tenzij zich iets heeft voorgedaan waardoor langer bewaren nodig is (het eerdere advies was 2 jaar, dat is herzien in 2017). De IGZ vindt de termijn van 2 maanden te kort en gaat ervanuit dat in geval van een klacht of calamiteit langer terug moet kunnen worden gekeken (bijvoorbeeld twee jaar).
Zie voor meer informatie, onder het kopje Veelgestelde vragen:
[url=http://https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/toedienregistratie-amo]https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/toedienregistratie-amo[/url]
b. actueel medicatieoverzicht (AMO); dit is de lijst met de medicatiehistorie van de client. Als de client het medicatiebeheer heeft overgedragen aan de zorg, hoort de zorg deze AMO te bewaren voor de client. Als de overdracht van medicatiegegevens digitaal gaat, wat steeds vaker gebeurt, dan hoeft de AMO niet meer door de zorgmedewerker in het dossier bewaard te worden. Met de nieuwe regels over overdracht van medicatiegegevens verandert ook de naam van AMO in 'Basisset medicatiegegevens'.
De arts bewaart het AMO in het behandeldossier, en daarvoor geldt de bewaartermijn van 15 jaar.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ