Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Aftekenen blaasspoeling toedienlijst
View modes: 
User avatar
Guest
Romano Sandee - 24-7-2021 03:24:35
   
Aftekenen blaasspoeling toedienlijst
Ik vraag me af of blaasspoeling vloeistof zoals NaCl 0,9%, Suby G of Suby R ook op de toedienlijst moet staan van de apotheek en dus ook als zodanig afgetekend moet worden op de toedienlijst? In mijn optiek zijn het redenen om het niet te doen omdat de vloeistof niet geabsorbeerd word door het lichaam en secundair omdat deze middelen niet zo zeer als geneesmiddelen worden aangemerkt (in het farmacologisch kompas) dan wel aangemerkt worden door de leverancier als onderhoudsproducten van de katheter. Redenen om het wel te doen is omdat je toch (kortdurend) een middel in iemand zijn lichaam stopt.

Wat zijn de regels hier precies in en wat word er gedaan bij andere zorginstellingen?

Met vriendelijke groet,
Romano Sandee
Leerling verpleegkundige in de thuiszorg

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 27-7-2021 15:01:53
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Aftekenen blaasspoeling toedienlijst
Dag Romano,
Blaasspoelen kan op recept zijn en dan wel op de toedienlijst staan / horen te staan en daarop moeten worden afgetekend. Als een blaasspoeling niet als UR (uitsluitend op recept) geneesmiddel is geregistreerd, kan het ook via andere kanalen worden gekocht. Voor een apotheker kan het moeilijk zijn en is het niet verplicht om middelen op de toedienlijst te vermelden, die niet door deze apotheker geleverd zijn. Daarom is ook het advies om leveringen zoveel mogelijk via de apotheek die de toedienlijst levert, te laten gaan. Dan kan de apotheek het middel namelijk wel op de TDL zetten.
Als de blaasspoeling niet op de toedienlijst staat, dan moet je een andere manier zoeken om het blaasspoelen wel veilig en verantwoord te doen en te verantwoorden. Bijv. bij uitzondering een aparte lijst toevoegen aan de toedienlijst ('pas de regel toe of leg uit waarom je afwijkt'). Of per keer in het zorgplan noteren dat het is gedaan. Wat daarin het beste werkt, moet je in de praktijk met elkaar uitzoeken en afspreken. Leg de afspraak die je dan maakt goed vast, met redenen waarom je het zo doet.
Hartelijke groet,
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ