Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Abonneer op bericht
User avatar
Antoinette Bolscher - (19-4-2019 20:37:45)
RE:Teken je af als je medicatie klaar zet voor een later tijdstip?
Beste Gerrie,
Waar het om gaat is dat met de cliënt afspraken moeten worden gemaakt en vastgelegd in het zorgplan over de medicatie: wat kan de cliënt zelf, en wat doet de professional? Als ik het goed begrijp is in de situatie die jij beschrijft, afgesproken dat de professional de medicatie klaar zet voor de cliënt, en de cliënt zelf inneemt. Je tekent af op de toedienlijst voor de afspraak die is gemaakt in het zorgplan. Dus als is afgesproken dat de professional medicatie klaar zet en dat de cliënt zelf inneemt op een later tijdstip, dan zet je klaar en controleer je dat aan de hand van de toedienlijst, en dan teken je af voor dat klaarzetten. De cliënt is dan zelf verantwoordelijk voor het innemen.
Daarbij heb je als professional wel de verantwoordelijkheid om (bij het maken van de afspraak en ook daarna) te signaleren of de cliënt deze verantwoordelijkheid aan kan. Als dat niet (meer) goed gaat, is het de verantwoordelijkheid van de professional dit te bespreken met de cliënt en tot nieuwe afspraken in het zorgplan te komen.
De werkwijze bij klaarzetten en hoe je aftekent moet goed worden afgesproken binnen de organisatie, zodat iedereen dat op eenzelfde wijze doet.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ