Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
Dubbele controle > Insulinepen opdraaien nog voor dubbelcheck?
View modes: 
User avatar
Guest
Ingrid - 13-9-2017 11:43:26
   
Insulinepen opdraaien nog voor dubbelcheck?
Goedendag,
Ik werk in de thuiszorg. En had de volgende vraag m.b.t. insulinepennen opdraaien voor de volgende dienst. Onze cliënt krijgt insuline geïnjecteerd, en nu kwamen collega's met het voorstel om de insulinepen op te draaien naar de aangegeven hoeveelheid EH voor de collega die voor de volgende injectiemoment komt, dit omdat de cliënt de dubbelcheck niet uit kan voeren i.v.m. een slechte visus. Nu vraag ik me echter af, of dit voldoet aan de richtlijnen en hygiënische factoren. Cliënt krijgt in de ochtend insuline (8.00) geïnjecteerd en in de avond (18.00) uur Alvast bedankt.
[Ingrid, leerling-verpleegkunde, Thuiszorg]

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 13-9-2017 11:44:32
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Insulinepen opdraaien nog voor dubbelcheck?

Dag Ingrid,
Goed dat je signaleert dat hier een risico zit. Bij de 'veel gestelde vragen over de Veilige principes' op deze site is deze vraag ook aan de orde. het Platform medicatieveiligheid heeft hierover gezegd:
Wat betreft insuline zijn er op dit moment verschillende 'varianten' wat betreft dubbel controleren bij solistische functies. Eén stroming geeft aan: vooraf optrekken en klaarleggen, de volgende dient dan toe en hiermee is een dubbele controle gedaan. De andere stroming geeft aan dat dit niet veilig is en vooraf optrekken niet de voorkeur verdient. In de optiek van het Platform medicatieveiligheid is vooraf optrekken van insuline, om deze in een volgende dienst te laten injecteren, risicovol en dus niet aan te raden.
[Antoinette Bolscher, voorzitter Plaform medicatieveiligheid ActiZ, Utrecht]