Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
Dubbele controle > Dubbel aftekenen risicovolle medicatie door cliënt?
View modes: 
User avatar
Guest
Carlijn - 13-9-2017 11:34:50
   
Dubbel aftekenen risicovolle medicatie door cliënt?
Er wordt gezegd dat er een dubbele controle moet zijn op risicovolle medicatie. (insuline, sintrom e.d). Nu is het zo dat ik bij insuline bijv. de eenheden controleer, hiervoor afteken. Vervolgens controleert de cliënt de eenheden maar hier teken ik dus ook voor af met mijn eigen paraaf. Hoe veilig is dit? Ik merk dat veel cliënten niet goed naar de eenheden kijken of gewoon zeggen: ja het klopt. Is het dan niet zo dat de cliënt zelf moet aftekenen? of dat we moeten aftekenen met de paraaf van de cliënt? Ik teken immers voor mezelf af maar ook met mijn eigen naam voor de cliënt. Hoe zit dit?
[Carlijn, verzorgende IG, TSN, Winschoten]

User avatar
Guest
Gerda van Brummelen - 13-9-2017 11:35:57
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Dubbel aftekenen risicovolle medicatie door cliënt?
Het gaat erom dat je samen met de cliënt er zorg voor draagt dat de veiligheid rondom de medicatie en zeker rondom risicovolle medicatie goed is geregeld.
Dan is het van belang dat je voldoende uitleg geeft aan de cliënt wat het belang is van de dubbel controle en dat je echt vraagt of de cliënt goed wil kijken of het klopt.
als de cliënt zelf kan aftekenen zou ik dat ook zeker vragen ook om het belang ervan te onderschrijven. Is het niet mogelijk dat de cliënt zelf aftekent dan mag jij namens de cliënt aftekenen, maar doe dit wel zodanig dat de cliënt het ziet en leg het ook vast in je afspraken dat de verzorgende namens de cliënt aftekent.
Het is niet het voornaamste dat je je moet verantwoorden voor wat je doet maar het gaat erom dat jij samen met de cliënt zorgt voor een zo veilig mogelijke situatie.
[Gerda van Brummelen, adviseur V&VN, Utrecht]