Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
Dubbele controle > Wanneer dubbele controle verplicht?
View modes: 
User avatar
Guest
Elly van Rooij - 13-9-2017 10:21:54
   
Wanneer dubbele controle verplicht?
Wanneer moeten zorgverleners medicatie dubbel controleren voordat zij deze toedienen? Welke manieren zijn er en hoe registreer je dit?
[Elly van Rooij, verpleegkundige, Den Bosch]

User avatar
Guest
Ben Stammen - 13-9-2017 10:23:43
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Wanneer dubbele controle verplicht?
Wij maken bij welke dubbele controle dan ook gebruik van de Siilo App.
Deze is speciaal gemaakt voor verpleegkundige/verzorgende o.a. in de Thuiszorg om veilig te kunnen communiceren.
Je maakt een foto van de b.v. de insulinepen met de opgedraaide eenheden en legt deze op de parafeerlijst zodat diegene die de foto ontvangt direct kan controleren alsof hij ernaast staat.
Werkt probleemloos en perfect.
[Ben Stammen, ZZP, MenZZorG, Reuver]

User avatar
Guest
Jolanda Stoop - 13-9-2017 10:25:40
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Wanneer dubbele controle verplicht?
Hallo Elly, het is inderdaad wat Annemiek zegt dat de veilige principes hier leidend in zijn. In overleg met artsen en apotheker zijn binnen onze organisatie insuline, opiaten en accecounemerol de risicovolle medicatie en moet er bij deze medicatie een dubbele controle uitgevoerd worden. Binnen onze organisatie hebben we een format opgesteld dat de cliënt en of partner zelf de verantwoording op zich nemen om de 2e controle uit te voeren. Dit wordt in het zorgleefplan vermeld, een dubbele paraaf is niet nodig. 2x per jaar tijdens het MDO wordt dit geëvalueerd. De persoonlijk begeleider bewaakt of cliënt en of partner de tweede controle nog kan uitvoeren. Zo niet dan neemt de zorg het over. Bij cliënten met cognitieve beperkingen wordt de controle door de zorg gedaan. De dubbele paraaf wordt gezet op de TDL-lijst.
[Jolanda Stoop, teamcoach/lid medicatiecommissie, Surplus, Terheijden]

User avatar
Guest
Annemieke Koning - 13-9-2017 10:28:28
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Wanneer dubbele controle verplicht?
Op dit moment zijn de Veilige Principes leidend als het gaat om beantwoording van vragen over medicatieveiligheid (zie Veilige Principes op website van ActiZ). Deze zeggen het volgende over dubbele controle: 'Dubbele controle is alleen nodig bij los aangeleverde medicatie waarbij de medicatie naar het oordeel van de apotheker een onacceptabel risico vormt bij verkeerde dosering. Denk hierbij aan insuline.'
Als zorgorganisatie moet je met de apotheker overleggen welke medicatie dubbel gecontroleerd moet worden. Hiervoor kan de landelijke 'lijst risicostoffen medicatie' als richtlijn gebruikt worden. De apotheker geeft op de toedienlijst aan bij welke medicatie dubbele controle nodig is.
Lees meer bij het Thema Medicatieveiligheid op deze website: www.zorgvoorbeter.nl/Medicatieveiligheid-Organiseren-Actie-Controle
[Annemieke Koning, projectassistent Vilans, Utrecht]