Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
Abonneer op bericht
User avatar
Antoinette Bolscher - (19-4-2019 21:11:52)
RE:Alleen bij Depakine?
Beste Nienke,
De KNMP (apothekersvereniging) heeft een landelijke lijst opgesteld met geneesmiddelen die in beginsel dubbel gecontroleerd moeten worden. Op de lijst staan geneesmiddelen met een nauwe therapeutische breedte, orale oncolytica en insulines. Het is dus een oordeel van de apothekers. Geneesmiddelen met een nauwe therapeutische breedte zijn geneesmiddelen waarvan het verschil tussen de minimale en maximale dosis beperkt is. Bij een verkeerde dosis is er een risico op bijwerkingen of onwerkzaamheid. Een voorbeeld is acenocoumarol. Een te hoge dosis geeft een verhoogd risico op bloeding, een te lage dosis een risico op trombose.
Orale oncolytica zijn geneesmiddelen die veelal in een cyclus, bijvoorbeeld 28 dagen wel gebruiken, vervolgens 7 dagen niet, worden gegeven.
Insulines hebben het risico dat bij een verkeerde dosis een hypoglykemie of hyperglykemie ontstaat.
Het is de bedoeling dat de zorgaanbieder en de apotheker samen overleggen welke medicatie binnen de eigen organisatie dubbel gecontroleerd moet worden. De landelijke lijst is bedoeld als uitgangspunt voor dit overleg.
Zie voor meer informatie:
[url=http://https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/dubbele-controle]https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/dubbele-controle[/url]
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ