Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
 
Reageer op bericht
User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - (2-6-2020 10:38:48)
RE:dubbel controleren bij vloeibare medicatie
Beste Jozef,
Bij dubbele controle gaat het om losse medicatie (dat wil zeggen: niet in een medicijnzakje, zoals Baxter, voorverpakte medicatie) die risicovol is.
Welke medicatie dat is, staat op de landelijke lijst dubbel te controleren medicatie. Kort gezegd is dat medicatie met een nauwe therapeutische bandbreedte. Welke medicatie dubbel gecontroleerd moet worden in de organisatie, moet, met deze lijst als uitgangspunt, worden afgesproken door de zorgorganisatie met de apotheker.
Jij spreekt van vloeibare medicatie en dubbel controle. Vloeibare medicatie is inderdaad losse medicatie. Volgens de landelijke lijst hoeft niet alle losse medicatie dubbel gecontroleerd te worden. Maar de organisatie kan hier eigen afspraken over maken, dus het zou kunnen dat in jullie organisatie wel alle vloeibare medicatie dubbel gecontroleerd zou moeten worden. De organisatie en apotheek moeten dan ook duidelijk maken wat hier wel en niet onder wordt begrepen. Je moet met je vraag dus naar de leidinggevende in de organisatie en de apotheek, om te vragen wat de afspraken in de organisatie zijn.
Meer informatie over dubbele controle en de landelijke lijst dubbel te controleren medicatie vind je hier:
https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/dubbele-controle

Naast dubbele controle bij het toedienen van losse risicovolle medicatie kan er sprake zijn van dubbele controle van medicatie die gereed moet worden gemaakt, vóórdat je het kunt toedienen. Dan gaat het dus om de controle van het gereedmaken van de medicatie (dat is dus iets anders dan controle bij het toedienen).
Zie daarvoor de rchtlijn VTGM = Voor Toediening Gereed Maken, dat te vinden is onderaan op deze pagina:
https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/handreikingen-richtlijnen-medicatie

Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
 
 
 
 
CAPTCHA verification: