Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
Abonneer op bericht
User avatar
Antoinette Bolscher - (23-5-2020 14:01:18)
RE:Dubbele controle binnen technische thuiszorg team
Beste Pauline,
Bij het toedienen van medicatie hoort er altijd een actuele toedienlijst te zijn van de apotheker (bron: Veilige principes). Het is niet veilig om te werken zonder zo'n toedienlijst; dus daar zullen jullie / zal de organisatie aan moeten werken om die wél van alle apothekers te krijgen.
Zie: https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/toedienregistratie-amo
Wat betreft de dubbele controle moet je onderscheid maken naar:
1. dubbele controle bij het toedienen van losse risicovolle medicatie. Welke medicatie dit is, is terug te vinden op de 'dubbel-controleren-lijst'.
Zie https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/dubbele-controle
2. Dubbele controle bij 'voor toediening gereed maken (VTGM)', zoals medicatie oplossen. Bepaalde handelingen moet je dubbel laten controleren. Zie de Handleiding VTGM onderaan op deze pagina:
https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/handreikingen-richtlijnen-medicatie
3. Afspraken over het uitvoeren van risicovolle en voorbehouden handelingen (zoals morfine cassette wissel); zie de Handleiding voorbehouden handelingen op dezelfde pagina als de link onder 2.
Dit zijn de landelijke regels en uitgangspunten. Een instelling hoort daarvoor eigen procedures / werkwijzen op te stellen (of te verwijzen naar landelijke protocollen). Bijv. over het verwisselen van een pomp of cassette. Als die afspraken er niet zijn, moet je de instelling daarop wijzen dat die wel nodig zijn.
Je vraagt ook wie verantwoordelijk is. Je bent zelf als professional verantwoordelijk (op grond van de Wet BIG) voor je eigen handelen, én de organisatie is verantwoordelijk (op grond van de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg). De organisatie is verantwoordelijk voor het bieden van veilige zorg en voor het organiseren van veilig kunnen werken door de medewerkers (bijv. protocollen / werkwijzen hebben met afspraken over hoe veilig te werken). Als professional heb je ook een eigen professionele verantwoordelijkheid, jij bent deskundig en moet geen dingen doen die niet veilig en verantwoord zijn. Als de organisatie de voorwaarden niet op orde heeft, dan moet je daar je je leidinggevende over informeren / op aanspreken, en bespreken wat nodig is zodat je als professional veilige en verantwoorde zorg kunt bieden.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter/ ActiZ