Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
 
Reageer op bericht
User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - (25-2-2020 16:59:38)
RE:risicovolle medicatie klaarleggen voor andere collega / siilo
Beste Michelle,
Goed dat je signaleert dat langere tijd tussen twee zorgmomenten niet veilig is voor een dubbele controle; het Platform medicatieveiligheid onderschrijft die lijn.
Zie de 2e vraag bij Veelgestelde vragen op deze pagina:
[url=http://https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/dubbele-controle]https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/dubbele-controle[/url]
Op deze pagina lees je ook hoe je er mee om kunt gaan als een dubbele controle niet mogelijk is. (Kan bijv. de cliënt zelf de dubbele controle doen?)
Dubbele controle via een app / op afstand is inderdaad een goed alternatief. Je noemt zelf Siilo als optie, maar je noemt als knelpunt dat de dubbele controle niet wordt geregistreerd. Het belangrijkste is natuurlijk DAT de dubbele controle wordt gedaan. Daarvoor kun je blijkbaar Siilo gebruiken. Je kunt dan afspreken hoe je omgaat met het registreren van de dubbele paraaf. Bijvoorbeeld dat je afspreekt in het zorgplan dat de dubbele controle via Siilo wordt gedaan, en dat degene die aftekent via het toedienen van de medicatie ook ervoor aftekent dat ze de dubbele controle heeft laten doen. En dat je periodiek evalueert dat dat ook zo wordt gedaan. (En je organisatie zou misschien met Siilo in overleg kunnen gaan, of er geen mogelijkheid is om die dubbele paraaf wel te registreren?)
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
 
 
 
 
CAPTCHA verification: