Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
Abonneer op bericht
User avatar
Antoinette Bolscher - (14-1-2020 17:04:30)
RE:Thuiszorg; opdracht via Siilo; geen aftekenlijst
Beste M. van de Bor,

Het gaat bij regels altijd om: pas toe of leg uit. Je mag in de regel inderdaad niet schrijven op de toedienlijst in de zin van dosis of medicatie bijschrijven of veranderen. Maar het gaat ook om goede zorg verlenen: sls de insuline verhoogd wordt, zal dat meestal direct moeten gebeuren. Onverwachte / acute wijzigingen moet je wel direct doorvoeren; in de organisatie moeten er dan afspraken zijn hoe je dat dan veilig doet om fouten te voorkomen.

Bij insuline gaat het meestal om een regelmatig wisselende hoeveelheid die wordt bepaald op basis van bloedsuikers. Het punt bij snel wisselende medicatie zoals insuline (en ook bloedverdunners en bv pijnstillende medicatie in palliatieve fase) is, dat op de toedienlijst vaak alleen staat dát het middel moet worden toegediend, maar dat de (steeds wisselende) hoeveelheid op een andere lijst staat, bijvoorbeeld op een aparte insulinelijst (of een lijst van de trombosedienst). Op de toedienlijst staat dan bijvoorbeeld: volgens voorschrift of iets dergelijks; voor de hoeveelheid moet je dan kijken op de insulinelijst. Met elkaar (huisarts/ organisatie/ apotheek) moet worden afgesproken waar de juiste dosis per keer voor de insuline wordt vastgelegd.
Zie voor meer informatie:
https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/toedienregistratie-amo
in de rubriek Veelgestelde vragen, de 3e vraag:
Hoe om te gaan met snel wisselende medicatie? Waar moeten de hoeveelheden worden vermeld en waar moet worden afgetekend?
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ