Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
 
Reageer op bericht
User avatar
Guest
Anoniem - (17-2-2021 13:56:31)
methadon toedienen in de thuiszorg
Beste,

Ik vraag me iets af. Tijdens mijn stage in de thuiszorg krijgen we te maken met een cliënt die Methadon gebruikt als pijnstilling.
Omdat dit medicijn de nodige risico's met zich meeneemt wil ik collega's informeren over belangrijke aandachtpunten bij Methadongebruik en de toediening ervan.

Wat mij opvalt... Methadon valt onder de opiaten, een medicijngroep dat niet vermeld hoeft te worden op de 'dubbel te controleren lijst van medicatie'. Op deze lijst staat medicatie die los verpakt zijn en risico's met zich meebrengen. Voor opiaten geldt dit niet, hierin is een dubbele controle facultatief (ter voorkoming van misbruik).

wat ik nu niet zo goed snap.. Methadon wordt bij ons los geleverd en draagt wel degelijk risico's met zich mee bij verkeerd gebruik. naar mijn mening zou een dubbele controle dus zeker wel van belang zijn als ik ook kijk naar andere medicatie waar dit nodig is. Nu kan ik het binnen het team natuurlijk wel gaan toepassen maar verplicht is het dus niet, ondanks de grote risico's van Methadon.

Iemand die kan beargumenteren waarom hier toch geen dubbele controle op staat?
 
 
 
 
CAPTCHA verification: