Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
 
Reageer op bericht
User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - (4-6-2018 11:08:30)
RE:Dubbelcheck medicatie alleen bij wijziging dosering?
Beste Mira,
Zoals in mijn eerste antwoord aangegeven, moet je onderscheid maken in wat je precies dubbel controleert:
- De handeling? Daarover maakt de organisatie eigen beleid.
- De toe te dienen medicatie? Daarvoor geldt de landelijke norm dat losse, risicovolle medicatie in principe dubbel gecontroleerd moet worden. De landelijke lijst 'dubbel te controleren medicatie' is daarbij uitgangspunt. Opiaten staan niet op die lijst en hoeven in principe dus niet dubbel gecontroleerd te worden. Sommige organisaties hebben echter de afspraak dat opiaten wél dubbel gecontroleerd worden. En een organisatie kan bepalen dat bijvoorbeeld morfine via een pomp zodanig risicovol is, dat men dat dubbel gecontroleerd wil hebben.
Uiteindelijk maakt de organisatie beleid voor het uitvoeren van zorg. Het bestuur is daarbij eindverantwoordelijk voor de afspraken in de organisatie en voor de kwaliteit van zorg (en moet daarvoor de randvoorwaarden regelen). Dus als je als team iets afspreekt, dat afwijkt van beleid of normen, is het van belang dat dit wordt gedragen door het bestuur/management.
En bij het uitvoeren van de zorg gaat het uiteindelijk om 'pas toe of leg uit'. Als professional ben je zelf uiteindelijk verantwoordelijk voor het leveren van goede zorg in deze situatie. De vraag die je dan moet beantwoorden is: is er een goede reden om af te wijken van beleid of normen, en lever je daarmee goede en veilige zorg aan de cliënt?
Die vraag moeten jullie samen beantwoorden in de praktijk; bij afwijking van beleid en normen in samenspraak met management/bestuur.
Antoinette Bolscher
 
 
 
 
CAPTCHA verification: