Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dubbele controle van medicatie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dubbele controle
 
Reageer op bericht
User avatar
Guest
Bram Hengeveld - (13-9-2017 11:52:17)
RE:Mogen helpenden dubbel controleren?
Bevoegd tot het geven van medicatie is een afspraak binnen een organisatie. Afgezien van waar het zaken met voorbehouden handelingen betreft zijn er mij geen wetten bekend die daar iets over zeggen, anders dan dat de zorg in ieder geval veilig, doeltreffend en effectief moet zijn.
Als medicatie duidelijk omschreven is en de lijst kloppend, lijkt het me goed mogelijk. Zo staat er in de thuiszorg bij ons op GDSzakjes vrij duidelijk beschreven hoe het medicijn te herkennen is. Ovaal/rond/breukstreep/cijfers/letters/kleur/capsule. Zo kan je ook echt een check doen, meer dan het tellen van het aantal pilletjes. En hoe moeilijk kan het zijn om het woord novorapid en het cijfer 15 te lezen? (vereiste is dus dat iemand niet volslagen woord- en cijferblind is).
In geval van 'nood' lijkt de context me misschien een groter probleem. Wat veroorzaakt de nood? Hangt dat samen met een groot tekort aan personeel, waardoor iedereen zich drie slagen in de rondte werkt? Dat lijkt me véél een foutgevoeliger omgeving dan iemand die beschrijvingen kan lezen.
En als het alléén bij nood is (ervan uitgaande dat het niet iedere dag nood is), zal iemand er weinig ervaring mee opbouwen. Dat past misschien ook niet helemaal bij de betreffende werknemers.
[Bram Hengeveld, wijkverpleegkundige/protocolschrijver Livio & Vilans, Enschede]
 
 
 
 
CAPTCHA verification: