Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Huidletsel

Antidecubituskussens

Niet alleen het zitkussen maar ook de houding op de stoel en de zitduur zijn van belang om decubitus door zitten te voorkomen.

Er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs wat betreft de effectiviteit van de in de handel zijnde zitkussens. Volgens de landelijke richtlijn moet men bij het risico op decubitus, cliënten laten zitten op een drukreducerend kussen passend bij de gebruikte stoel.

Bij de inzet van zitkussens moet rekening gehouden worden met de veranderde zithouding door de hoogte van het zitkussen. Raadpleeg bij specifieke problemen zo nodig een gespecialiseerde verpleegkundige of ergotherapeut.

Er bestaat geen eenduidig overzicht van antidecubitusmaterialen waarbij de geschiktheid wordt aangegeven voor een bepaalde cliëntencategorie. Individuele verschillen en situaties van cliënten zijn zeer divers. Te denken valt aan risicofactoren, het (chronische) ziekteproces, de mate van activiteit en een eventueel aanwezige verhoogde temperatuur. Daarnaast wordt een groot aantal materialen aangeboden door verschillende leveranciers.

De keuze van het zitkussen is afhankelijk van de volgende factoren:

  • risico op decubitus
  • categorie van de decubituswond
  • cliëntenvoorkeur voor bepaald antidecubitusmateriaal

Bij de inzet van antidecubitusmaterialen blijft het observeren van het effect van het gebruikte hulpmiddel een voorwaarde om de doelstelling te kunnen blijven toetsen. Afhankelijk van het effect van het zitkussen wordt de inzet gecontinueerd of aangepast.

Download een overzicht van de meest voorkomende antidecubituskussens (pdf), die ingezet kunnen worden.

Afgeraden worden:

  • schapenvachten behalve de Australische medische schapenvachten
  • windringen
  • zitkussen met alternerende druk
  • kussen met uitsparingen

Bronnen

  • Landelijke multidisciplinaire richtlijn Decubitus preventie en behandeling, V&VN, 2011
  • Wondenboek 2011, WCS, Leiden

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Steef van der Kruit 18/11/2014

"Volgens de landelijke richtlijn moet men bij het risico op decubitus, cliënten laten zitten op een drukreducerend kussen passend bij de gebruikte stoel."?
Een verbazingwekkende richtlijn! Naar mijn mening gaat men hier volledig voorbij aan het belang van een juiste stoel. Drukreducerende kussens om in de gebruikte stoel te leggen vind ik in de meeste gevallen onzinnige symptoombestrijding.
De som: verhoogde schuifkracht/kilodruk door zithoogteverschil (-drukverlaging door materiaal) = nihil
Een degelijk geleverde stoel (juiste maatvoering) met kantelmechaniek biedt 'veelzitters' (ja fysios, we weten het: niet zitten is het eerste advies) behalve schuifkrachten-reductie (preventief anti-decubitus-beleid), afwisselmogelijkheden, verhoogd comfort, meer ruimte voor luchtwegen en ingewanden, verbeterde steun in de rug, überhaupt steun onder het hoofd (6kg) en armen en ook belangrijk: goede sociale functie; de blik rechtuit de wereld in..
Cliënten die tot bloedens toe doorzitten op een foute stoel daarentegen een traagschuim matje onder hun zitvlak schuiven is zelden de oplossing.
Bij een degelijk geleverde relaxfauteuil heeft de doorsnee 'veelzitter' doorgaans helemaal geen drukverlagend kussen nodig, vind ik.
Wij adviseren dagelijks veelzitters bij de aanschaf van hun fauteuil en bijna zonder uitzondering met normaal stevig koudschuim in de zitting verwerkt.