Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Familieparticipatie

Praktijkvoorbeelden familieparticipatie

Familie, vrienden en buren zijn belangrijk voor het welzijn en welbevinden van cliënten in de langdurende zorg. Toch is het vaak zoeken naar de juiste aanpak om hen te bereiken en te betrekken bij de zorg. Hoe organiseren anderen familieparticipatie? Laat je inspireren door deze verhalen uit de praktijk!

Vijf ervaringsverhalen uit de praktijk 

De Rinnebeek: 'De bewoners en hun familie zijn ons uitgangspunt'

Praktijkvoorbeeld familieparticipatieDe Rinnebeek is een woon-zorgvoorziening voor mensen met dementie in De Bilt. Hun uitgangspunt is dat wonen en welzijn van de bewoners een gezamenlijke zorg is van medewerkers én familie. Lees hoe zij dit vormgeven in het artikel Wisselwerking tussen goede zorg en familieparticipatie in de Rinnebeek (pdf)

Liduina: 'Het is tenslotte hun thuis'

Bij verpleeghuis Liduina in Boxtel kunnen familieleden meedoen aan een ondersteuningsgroep en themabijeenkomsten. Na acht weken voert de eerstverantwoordelijke voor de zorg een familiegesprek met betrokkenen. Familieleden zijn welkom om mee te doen aan dagbesteding, activiteiten en festiviteiten. In het voorjaar zijn er verwantendagen, waarop zij de tuin of het terras inrichten en opknappen. Regelmatig vindt een Alzheimercafé plaats voor naasten en familie van mensen met dementie.

Lees meer over familieparticipatie bij Liduina 

Overspaarne: 'Samenwerken met de familie is essentieel'

Familieparticipatie OverspaarneDirecteur Esther Merkies vertelt over de filosofie van het Anton Pieckhofje in Haarlem, onderdeel van verpleeghuis Overspaarne: 'We willen dat bewoners hun oorspronkelijke leven zo normaal mogelijk kunnen voortzetten. Samenwerken met de familie is daarom essentieel. In het kennismakingsgesprek met de bewoners en de familie zijn de medewerkers duidelijk en eerlijk over welke zorg bewoners wel en niet kunnen verwachten.' Niet de verzorgenden maar de bewoners bepalen samen met de familie hoe zij willen leven. 

Download het artikel Leven in de brouwerij (pdf)

Het Familieteam: onderzoek naar familieparticipatie

In haar afstudeeronderzoek aan de Wageningen Universiteit heeft Kitty Oerbekke onderzocht waarom sommige familieleden hun naasten in het verpleeghuis vaak bezoeken en andere weinig komen. In de praktijk blijkt dat familieleden de taken onderling verdelen, ze dragen allemaal hun steentje bij, in meer of mindere mate. De betrokkenheid van familie bij de zorg voor hun naaste is dus niet alleen een zaak van zorgmedewerkers. Familieleden betrekken elkaar ook bij familieparticipatie.

Download het artikel Het Familieteam (pdf)

Familieparticipatie bij Zorggroep Raalte

Zorggroep Raalte (ZGR) volgde een verbetertraject familieparticipatie bij Vilans. Projectleider José Middelkamp vertelt over het traject en de opbrengensten. 'Mensen komen bij ons wonen in de laatste fase van hun leven. Juist dan is goed contact met de familie belangrijk. Dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. Veel mensen hebben het gevoel dat wanneer hun familielid hier komt wonen, hen de zorg volledig uit handen wordt genomen. Dat was ook onze taak en visie: 'zorgen voor'. Maar daar is een verschuiving in gekomen. We gaan steeds meer naar 'zorgen dat'. In onze visie op mantelzorg en familieparticipatie zijn de  waarden als 'samen', 'gelijkwaardig', 'verbinden' en 'vertrouwen', leidend. Zo kunnen we de samenwerking tussen mantelzorgers, familie en onze eigen medewerkers zoveel mogelijk benutten en versterken. Dit is een cultuuromslag!’

Lees meer over het verbetertraject van Zorggroep Raalte

Cello: goed samenspel verkleint afstand tussen zorg en familie

Zorgorganisatie Cello biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Cello wil het digitale Familienet inzetten om het contact met de familie efficiënter te laten verlopen. Familienet is een besloten omgeving op het internet waar begeleiders en familie van de cliënt met elkaar communiceren. Goed samenspel verkleint de afstand tussen zorg en familie.

Lees meer over digitaal Familienet bij Cello

Voorbeelden van samenwerken in de driehoek

Verpleeghuizen erkennen steeds meer het belang van samenwerking in de driehoek (de oudere cliënt, familie en medewerker). Ondanks alle inzet en toewijding voelen ouderen en familie zich toch nog niet altijd gezien en gehoord. In de publicatie ‘Kijk eens door de ogen van een ander. Samenwerken in de driehoek’ van Waardigheid & Trots vind je tips en werkvormen om de samenwerking in de driehoek te verbeteren.

Download het inspiratiedocument Samenwerken in de driehoek (pdf)

Communiceren met familie: voorbeelden en tools

Familie en naasten zijn voor bewoners een grote steun. Zij spelen een steeds grotere rol in de zorg en ondersteuning. Goede communicatie tussen zorgprofessionals en familie is de basis voor samenwerken. De publicatie 'Communiceren met familie over het verhuizen naar en het verblijven in het verpleeghuis' biedt inspiratie hiervoor met praktijkvoorbeelden van zorgorganisaties die communiceren met familie in alle fasen van de verpleeghuiszorg. De voorbeelden zijn opgehaald bij zorgorganisaties die hebben meegedaan aan het project ‘Ruimte voor verpleeghuizen’ binnen het programma Waardigheid en Trots. Ze zijn gekozen op basis van hun goede ervaringen en vanwege de diversiteit in aanpak en fasen. Naast de beschrijving van de voorbeelden vind je ook instrumenten en tools. Download 'Communiceren met familie' (pdf)

Lees meer over de samenwerking met familie en mantelzorgers in de themagroep 'Mantelzorg, cliënt en professional' op de website van Waardigheid en Trots. 

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]