Verhalenbundel Een pil tegen roepen: feiten en fabels rond psychofarmaca
Gepubliceerd op: 01-01-2017
In de ouderenzorg en gehandicaptenzorg worden psychofarmaca nog te vaak en te gemakkelijk voorgeschreven bij onbegrepen gedrag. Dat moet en kan anders. Om op te roepen tot actie schreven adviseurs Jeroen Schumacher en Anne-Mieke den Ouden het boekje ‘Een pil tegen roepen, feiten en fabels rond psychofarmaca’.
Verhalenbundel vol alledaagse verhalen
Het boekje staat vol met alledaagse verhalen over ouderen en mensen met een beperking met onbegrepen gedrag. U leest hoe verzorgenden, artsen, persoonlijk begeleiders en psychologen - vaak met een simpele ingeving - onbegrepen gedrag van hun cliënt proberen te begrijpen en zo het verschil voor hen maken.
Helpen clënten ontsnappen uit de chemische fixatie
Dit boekje is ook een aanmoediging voor de vele medewerkers in de zorg die met een ongelofelijke volharding en precieze observaties mensen soms letterlijk weer in beweging krijgen. 'Zij helpen hun cliënten te ontsnappen uit de chemische fixatie door pillen en druppels die niet - of vaak juist veel meer - doen wat we ervan verwachten', aldus de auteurs.
Landelijk programma Bewust gebruik psychofarmaca
Het boekje is ontwikkeld in het kader van het programma ‘Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca’. Binnen dat programma ondersteunt Vilans 30 organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg bij het afbouwen van psychofarmacagebruik. Monitoring van de resultaten is in handen van afdeling Huisartsgeneeskunde van het UMCG (prof. S.U. Zuidema) en het CVBP (dr. G. de Kuijper). De 15 organisaties in de ouderenzorg zijn in 2016 gestart. De eerste deelnemers uit de verstandelijke gehandicaptenzorg zijn recent in 2017 gestart. Er is nog ruimte voor enkele organisaties in de gehandicaptensector om mee te doen.
Downloads