Naar hoofdinhoud Naar footer

Welbevinden en levensvragenMantelzorg en vrijwilligers

De zorg voor een naaste is voor veel mantelzorgers heel waardevol, ook als de taken zwaar zijn. Zingeving is een belangrijk aspect in het leven van mantelzorgers, al hebben zij er niet altijd aandacht voor. Daarom heeft ondersteuning door zorgprofessionals meerwaarde voor hen. Op deze pagina vind je materialen om het gesprek met mantelzorgers en vrijwilligers aan te gaan.

Vrijwilligers

Vrijwilligers hebben veel direct contact met cliënten. Denk aan bezoekvrijwilligers, vrijwillige ouderenadviseurs, vrijwillige cliëntondersteuners of vrijwilligers bij telefonische hulpdiensten. Vrijwilligerscoördinatoren weten dat vrijwilligers regelmatig levensvragen horen bij ouderen. Vrijwilligers nemen de tijd voor contact, zijn veelal zelf wat ouder en delen normen en waarden met bewoners.

Worstelen met de situatie

Vrijwilligers komen regelmatig bij ouderen die vereenzamen, die zich afvragen wat het leven nog voor hen betekent. Een vrijwilligersbegeleider: ‘Ik zie vrijwilligers soms worstelen met deze situaties. Ik wil hen helpen om hiermee goed om te gaan en voorkomen dat ze over hun grenzen gaan.’

Omgaan met levensvragen verdiept het contact tussen cliënten en vrijwilligers. Door een goede ondersteuning daarbij vanuit de zorg- of vrijwilligersorganisatie houdt de vrijwilliger zijn motivatie en zin in het betekenisvolle vrijwilligerswerk.

Film: vrijwilliger Ed over kracht door vrijwilligerswerk

Ed, een vrijwilliger met een visuele handicap, vertelt hoe het vrijwilligerswerk hem kracht geeft.

Meer informatie

  • Trainingen Levensvragen op de website van Reliëf.
  • PRIL: Een overzicht van regionale initiatieven rondom aandacht voor levensvragen, waarbij vrijwilligers meestal een belangrijke rol vervullen.
  • Meer informatie over vrijwilligers in de zorg en samenwerken met ondersteuning van mantelzorg? Bekijk het thema Informele zorg.

Praktijkvoorbeelden van mantelzorg en vrijwilligers

Tips over mantelzorg en vrijwilligers

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden