Naar hoofdinhoud Naar footer

Hulpmiddelen voor medicatieveiligheid

Op onder andere Hulpmiddelenwijzer.nl staan allerlei hulpmiddelen die cliënten zelf kunnen gebruiken in het kader van medicatieveiligheid. Ook voor zorgprofessionals staan er allerlei overzichten op de site. Op deze pagina tonen we een aantal van deze handige hulpmiddelen.

Hulpmiddelen voor medicatie

Medicatie kan van levensbelang zijn voor de cliënt. Daarom is het belangrijk dat er met zorg wordt gekeken naar mogelijke hulpmiddelen die bijvoorbeeld het bewaren van medicatie en het innemen van medicatie vergemakkelijken. 

Hulpmiddelen om medicijnen makkelijker in te nemen

Indien de cliënt moeite heeft om het tablet door te slikken is een tabletverpulveraar een bruikbaar hulpmiddel. Ook is een tabletsplijter handig voor als de cliënt weinig kracht in de armen en handen heeft. 

Als de cliënt zelf de zetpil wil inbrengen, maar een slechte handfunctie heeft, is een zetpilinbrenger een goed hulpmiddel.

Als de cliënt moeite heeft met het kantelen van het hoofd, is een flexibele (medicijn)beker met een neusuitsparing de oplossing. 

Hulpmiddelen voor het openen van verpakkingen

Soms kan het lastig zijn voor de cliënt om verpakkingen te openen. Ook daarvoor staan op Hulpmiddelenwijzer.nl allerlei hulpmiddelen die de cliënt helpen om zo zelfstandig mogelijk medicijnen te nemen: 

  • Met een tabletdoordrukker kunnen tabletten eenvoudig uit hun verpakking worden gedrukt. Bekijk de pagina over tabletdoordrukkers op Hulpmiddelenwijzer.nl.
  • Voor ampullen kan een ampulopener gebruikt worden. Bekijk de pagina over ambulopeners op Hulpmiddelenwijzer.nl.
  • Andere handige hulpmiddelen zijn: de Open Aid (voor het openen van flesjes) en de pilpen (opent o.a. medicijnverpakkingen zonder moeite). 

Overige hulpmiddelen voor medicatie

Naaldverwijderaar

De naaldverwijderaar is een hulpmiddel voor het verwijderen van een injectienaald zonder de naald zelf te moeten aanraken. Het voorkomt dat iemand zich prikt aan de naald. Zoek in Google met het woord 'naaldverwijderaar' en er verschijnt een ruim overzicht van naaldverwijderaars.

Hulpmiddelen voor oogdruppelen

Een overzicht van oogdruppelhulpmiddelen vind je op de website van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden