Digitale zorg voor thuiswonende mensen met dementie
Gepubliceerd op: 01-08-2024
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2024
Er zijn diverse vormen van digitale zorg die bij dementie kunnen worden ingezet. Maar niet iedere technologie is tijdens alle fasen van dementie even goed toepasbaar. Omdat de dementie nog niet zo vergevorderd is dat het nodig is. Maar ook andersom: de technologie is op een gegeven moment niet meer bruikbaar omdat het ziektebeeld is verslechterd.
De infographic 'Technologie bij dementie thuis' geeft een overzicht van beschikbare technologieën voor thuiswonende mensen met dementie.
Je ziet in de infographic eenvoudig welke technologie voor wie in welke fase geschikt is. Ook laat de infographic zien voor wie de technologie van belang is: de persoon met dementie zelf, de mantelzorg of de professionele zorgverlener.
Zelfstandig blijven wonen met indicatie Wlz
Steeds meer mensen met dementie en een indicatie voor opname onder de Wet langdurige zorg (Wlz) blijven zelfstandig wonen. Met een Volledig Pakket Thuis (VPT) of een Modulair Pakket Thuis (MPT). Het gaat dan om mensen in de laatste fase van dementie.
De indicatie vanuit deze wet is dan meestal Verpleging en Verzorging 5 (VV5) intensieve dementiezorg. Hieronder de aanbevolen keuze voor de doelgroep VV5 intensieve dementiezorg die met een VPT/MPT zelfstandig blijven wonen. En die wonen buiten een groepswoning voor mensen met dementie.
Een uitgangspunt is de bovenstaande infographic, aan de rechterkant staan de digitale zorgtechnologieën (in groen of deels groen) die toegepast kunnen worden tijdens de laatste fase van het dementieproces.
Categorie 1: Toezicht op afstand (en zorg op afstand), hoge prioriteit
Digitale zorgtechnologie uit deze categorie:
- Leefpatroonmonitoring inclusief bewakingsfuncties (ongevallenmelding, passieve personenalarmering)
Let op: Alleen toepasbaar bij eenpersoons huishouden vanwege de technologie. Leefpatroonmonitoring is alleen leefpatroonmonitoring als deze voldoet aan de beschrijving op de Kennisbank Digitale Zorg. Vervangt actieve personenalarmering, want deze is niet meer toepasbaar bij VV5. - Externe leefcirkels
- Elektronisch toegangsbeheer
Waarom hoge prioriteit?
De digitale zorgtechnologieën hierboven hebben prioriteit omdat ze een hulpmiddel voor toezicht zijn. Ze zijn bedoeld voor toezicht op afstand. Als een persoon met dementie een indicatie onder de Wlz heeft gekregen, dan is toezicht een noodzakelijk onderdeel geworden van de zorg. Het is in de praktijk niet mogelijk om 24 uur zorgpersoneel in de directe nabijheid van cliënten te hebben met een VPT of MPT. Daarvoor zijn er hulpmiddelen voor toezicht zoals bovenstaande. Ze maken het VPT en MPT en daarmee het zelfstandig blijven wonen van mensen met gevorderde dementie op verantwoorde wijze mogelijk. Leefpatroonmonitoring is hierbij specifiek ontwikkeld voor zelfstandig en alleenwonende mensen met dementie.
De digitale zorgtechnologie leefpatroonmonitoring met hierin bewakingsfuncties vervangt de actieve personenalarmering (alarmknop) bij een indicatie voor VV5 intensieve dementiezorg. Door het voortgaande dementieproces en de daardoor verminderde cognitie heeft een alarmknop in deze fase de volgende risicovolle beperkingen:
- Vergeten de alarmknop te dragen.
- Als de alarmknop wordt gedragen, niet meer goed kunnen handelen op het moment dat een noodsituatie zich voordoet. Dit wil bijvoorbeeld zeggen niet op de knop drukken na een valpartij.
- Mogelijke situatie in de praktijk: als een cliënt op de knop drukt dit vervolgens herhaaldelijk blijven doen, omdat de cliënt vergeten is dat er al op gedrukt is (verdwenen kortetermijngeheugen).
- De spreekluisterverbinding is niet meer bruikbaar.
Categorie 2: Zorg op afstand, lagere prioriteit in vergelijking tot categorie 1
Digitale zorgtechnologie uit deze categorie: