Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Palliatieve Zorg

Palliatieve zorg bij dementie

Dementie is een progressieve ziekte. Dat wil zeggen dat iemand steeds verder achteruitgaat en uiteindelijk aan of met deze ziekte zal overlijden. Iemand die de diagnose dementie krijgt gaat meteen de palliatieve fase in. Deze fase duurt echter gemiddeld tussen de 6 en 8 jaar.

Tijdig in gesprek

Door de lange periode van palliatieve zorg vinden de meeste zorgprofessionals het moeilijk om er direct mee te starten. Toch is het belangrijk om als professional hier op tijd het gesprek over aan te gaan. Dit is advance care planning, waarbij je in kaart brengt wat de wensen en behoeftes zijn van een persoon met dementie zodat je betere zorg kan geven. Lees meer over advance care planning op dit kennisplein.

Samenwerking

Veel mensen met dementie in een gevorderd stadium kunnen niet meer goed duidelijk maken welke klachten, behoeften en wensen ze hebben.  Dan vindt vaak de palliatieve terminale zorg plaats. Een goede samenwerking tussen zorgverleners, naasten en vrijwilligers kan helpen om de signalen van de betrokkene op te vangen en daarop in te gaan.

  • Bekijk ook het thema Dementie op dit kennisplein.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.