Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Leren en verbeteren

Leren en verbeteren is belangrijk voor veilige zorg voor de cliënt en veilig werken voor de medewerkers.

Veiligheid van zorg

Veiligheid van zorg gaat over: het combineren van de benodigde kennis en kunde met persoonsgerichtheid. Professionele richtlijnen en normen moet je kennen, en op maat van de cliënt kunnen toepassen. Het gaat om het toepassen van uitgangspunten in de praktijk: vanuit je professionaliteit goed observeren en signaleren, in gesprek gaan met de cliënt en kijken naar de omgeving, en op basis daarvan handelen.

Leren en verbeteren

Leren en verbeteren gaat over: het bewust zijn (of bewust worden) en signaleren van risico’s en fouten. Door met collega's of het team te praten over de risico’s, knelpunten en fouten, leer je waar die risico’s zitten en hoe die voorkómen, verkleind of acceptabel gemaakt kunnen worden. Kortom: hoe veilige zorg voor de cliënt en veilig werken voor de medewerker kan worden verbeterd. Het gaat om de positieve houding om te blijven leren en de zorg te blijven verbeteren.

In gesprek met het team

Het animatiefilmpje ‘Bedoeling van de Veilige principes’ laat zien dat de Veilige principes het uitgangspunt zijn, maar dat het altijd gaat om afwegingen en toepassen in de specifieke situatie. Bespreek met elkaar:

  • Welke situaties kom jij tegen?
  • Hoe pak jij het dan aan?
  • Hoe kom je tot keuzes om te doen wat volgens jou in deze situatie goede zorg is voor de cliënt en goed werken voor jou?
  • Hoe doen jouw collega's dat?
  • Wat kun je hiervan leren van elkaar?

https://vimeo.com/191962526

Medicatieveiligheid: waar moet je op letten?

Filmpje van Zorg voor beter over medicatieveiligheid: dit filmpje kun je heel goed met je team bekijken. Bespreek met elkaar welke risicovolle situaties je soms tegen komt, en kijk of je met elkaar nog betere afspraken kunt maken hoe je hiermee kunt omgaan. Dit filmpje helpt om als zorgmedewerker met je team alert te blijven.

https://vimeo.com/118590126

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.