Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Wanneer mag je medicijnen malen?

Sommige cliënten kunnen niet goed slikken. Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. Neem hier zelf geen beslissing over, want het is niet altijd toegestaan. Sommige tabletten hebben een speciale buitenlaag om te voorkomen dat ze in de maag uiteenvallen. Als je deze fijnmaalt, worden werkzame stoffen sneller opgenomen dan de bedoeling is.

Let bij malen op het volgende:

  • Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. De afspraken over het malen van medicijnen schrijft de arts op het recept en de apotheker legt dit vast op de toedienlijst. Maal dus nooit een tablet zonder schriftelijke opdracht van de arts.
  • Beperk malen zoveel mogelijk, vraag de arts of apotheker naar een alternatief middel of toedieningsvorm. Diverse medicijnen zijn ook beschikbaar als drankje.
  • Vraag de apotheker zo nodig om uitleg en instructie. Kies in overleg met de apotheek een half-vaste voeding voor de toediening van fijngemalen tabletten wanneer inname met water niet mogelijk is. Sommige medicijnen mogen bijvoorbeeld niet met zuivelproducten ingenomen worden. Leg vast waarin je een vermalen medicijn mag toedienen en houd hierbij ook rekening met de smaakvoorkeur van de cliënt.
  • Als je een medicijn mag vermalen en je mengt het bijvoorbeeld met appelmoes, doe dit dan met één eetlepel. Als de cliënt niet het hele bakje appelmoes opeet, weet je immers niet hoeveel er van het medicijn is ingenomen.

Website Oralia.nl

Op de website www.oralia.nl kun je medicijnen opzoeken en bij slikproblemen de geschikte methode van innemen zien en eventueel welke alternatieven er zijn.

Bronnen

  • V&VN, Landelijke instructie Voor Toediening Gereedmaken (VTGM) van medicatie in verpleeg- en verzorgingshuizen, 2022 (bekijk bron)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Melisa 4/4/2022

Jammer dat de site in de link een betaalde site is, nu kan ik er eigenlijk nog niets opzoeken.


Antoinette Bolscher 18/3/2022

Dag M,
Malen moet je zorgvuldig doen, ook om te zorgen dat al het gemaalde goed kan worden ingenomen / niets verloren gaat. En dat alleen gemalen wordt, wat gemalen mág worden. Daarvoor lijken me speciale hulpmiddelen zeker belangrijk. Overleg zo nodig met de apotheker.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ


M. 4/3/2022

Beste lezer,

Als op de toedienlijst staat aangegeven dat het medicijn vermaalt mag worden, mag dit dan verpulvert worden in het baxterzakje zelf?
Of moeten de tabletten worden overgebracht van uit de baxter naar een speciaal verpulver zakje? (Die hebben wij namelijk ook op de afdeling)
Alvast bedankt!