Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Materialen voor verbeteren medicatieveiligheid

Er zijn veel verschillende verbeteracties mogelijk om het medicatieproces te verbeteren. Om te bepalen welke verbeteracties nodig zijn, is het belangrijk om eerst een goede analyse te doen van de knelpunten (zie bijvoorbeeld de Checklist Veilige principes en Leren van fouten en incidenten).

Praktische waaier medicatiezorg

waaier medicatieveiligheidDe zes stappen in het proces van medicatieverstrekking worden hierin beschreven. De waaier, gebaseerd op de Veilige Principes, beschrijft duidelijk wie in elke stap waarvoor verantwoordelijk is. Er zijn twee verschillende versies van de waaier: één voor de thuiszorg en één voor verpleeg- en verzorgingshuizen. De waaier is gemaakt door de werkplaats Medicatieveiligheid van het kennisplein Zorgvoorbeter.
Bekijk de waaiers als pdf: waaier voor thuiszorg (pdf) en waaier voor verpleeg- en verzorgingshuizen (pdf).

Bestellen: waaier voor thuiszorg en waaier voor verpleeg- en verzorgingshuizen in webwinkel Vilans (7,50 per stuk).

Veilige Principes met hulpmiddelen

In de interactieve versie van de Veilige Principes staan diverse hulpmiddelen, tips en praktijkvoorbeelden voor het werken aan medicatieveiligheid. Kijk bij 'Hulpmiddelen' in de Veilige Principes.

Slik geen medicatiefouten (Vilans, 2009)

Zorginstellingen die deelnamen aan het Verbetertraject Medicatieveiligheid is het gelukt het aantal medicatie-incidenten met ruim 50% terug te brengen. Eenvoudige verbeteringen kunnen een groot effect hebben op de medicatieveiligheid. Dat blijkt uit de praktijkverhalen in dit boek. Inspirerende ervaringen van organisaties in de ouderenzorg en verstandelijk gehandicaptenzorg die navolging verdienen. Download Slik geen medicatiefouten (pdf).

Toolkit Zorg zelf voor Betere medicatieveiligheid (Vilans, 2011)

Download de Toolkit Zorg zelf voor Betere medicatieveiligheid (pdf).

Kwartet medicatieveiligheid

kwartet medicatieveiligheidLeer spelenderwijs over medicatieveiligheid. Na het spelen, ben je snel weer van de belangrijkste aandachtspunten op de hoogte. Je kunt een deel van het spel gratis downloaden. Dubbelzijdig printen, gezellig met je collega’s uitknippen en spelen maar. Het complete kwartet kost € 19,95 (excl. verzendkosten). Je krijgt dan een mooi uitgevoerde kaartenset in een kunststof doosje en de download link naar de bijbehorende toelichting. Wie tien of meer spellen bestelt krijgt korting. Meer informatie op de website van Jij en jouw team

  • Speel het kwartetspel met je collega's. Gewoon bij de overdracht, of bij de koffie.
  • Er zullen vast wel vragen naar boven komen. 'Hoezo, dubbel paraferen?' 'Waarom: aftekenen na toedienen?' Wie weet daar antwoord op? In de toelichting bij het spel vind je een uitgebreidere uitleg en onderbouwing. Pak die er bij als een vraag langskomt.
  • Ga na het spel ook even bij elkaar na: welke regel kenden we al wel? Welke regel was nieuw voor je?

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]