Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Medicijnen: bijsluiters en uitleg

Ongeveer een derde deel van alle geneesmiddelen die apothekers jaarlijks verstrekken, wordt op de verkeerde manier of helemaal niet gebruikt. Met name ouderen hebben vaak moeite om de instructie te begrijpen. Deze initiatieven dragen bij aan een betere communicatie rondom medicatie.

Medische termen in gebarentaal

Omdat het begrijpen van termen over het medicijngebruik heel belangrijk is, heeft het KNMP 24 filmpjes over medicijngebruik in gebarentaal gelanceerd. De filmpjes zijn ter ondersteuning van de bijsluiter. Door filmpjes in gebaren kunnen doven en slechthorenden in hun moedertaal de uitleg bekijken. Hieronder vind je een voorbeeld:

https://youtu.be/XP4qsuGBV9w

Meer informatie op apotheek.nl

Kijksluiter maakt de bijsluiter begrijpelijk

Als aanvulling op de bijsluiter is er ook de Kijksluiter, een tekenfilmpje waarin de apothekersassistent uitlegt waarvoor en hoe een medicijn moet worden gebruikt en wat je als gebruiker kan verwachten of waar je op moet letten. De Kijksluiter kan als service vanuit de apotheek aan de patiënt worden aangeboden. Je kunt de video in de apotheek tonen, maar ze zijn vooral bedoeld om thuis bekeken te worden. Dit gaat via een online portaal dat speciaal is ontwikkeld voor de specifieke apotheek. Op dit moment maken ruim honderd apotheken gebruik van Kijksluiter. Vraag er dus naar bij de apotheek.

Er zijn ruim 10.000 animaties gemaakt voor verschillende medicijnen. De filmpjes bevatten de essentie van een officiële bijsluiter, maar vervangen de bijsluiter niet. Mooi is ook dat de filmpjes gepersonaliseerd kunnen worden op geslacht, leeftijd en indicatie (indien bekend). Kijksluiter is ook beschikbaar in het Engels, Turks en Arabisch.

Dossier laaggeletterdheid en medicijngebruik

KNMP, Beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, heeft een dossier ontwikkeld in samenwerking met Pharos, Stichting Lezen & Schrijven en V&VN met als doel goed medicijngebruik door laaggeletterden te bevorderen. Verpleegkundigen, verzorgenden en apothekersassistenten kunnen hierin factsheets downloaden, documentaires bekijken en het boek 'Kunt u dat even uitleggen?' bestellen om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen in hun medicijngebruik.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.