De rol van de cliëntenraad
De cliëntenraad kan twee belangrijke rollen vervullen als het gaat om medicatieveiligheid:
• Medicatieveiligheid is onderdeel van de kwaliteit van zorg, en dat is een belangrijk onderwerp voor de cliëntenraad om te bespreken met bestuur en management van de organisatie en om zeggenschap op uit te oefenen.
• De cliëntenraad kan cliënten informeren over hun eigen rol bij het medicijngebruik en het signaleren van problemen in het medicatieproces.
LOC Waardevolle zorg en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) ontwikkelden twee instrumenten om cliënten te betrekken bij het verbeteren van de medicatieveiligheid: het Handboek Medicijnen en gezondheid en de Bewaarkaart Medicijnen en gezondheid.
Handboek Medicijnen en gezondheid
Dit handboek bespreekt verantwoord medicijngebruik in de langdurige (thuis)zorg vanuit vijf thema’s: verantwoord medicijngebruik, actueel medicatieoverzicht, en medicijnen in relatie tot mondzorg, eten en drinken en bewegen. Per thema staan suggesties voor vragen, die de cliëntenraad het management van de organisatie kan stellen om inzicht te krijgen in het medicatiebeleid van de organisatie. Ook is er aandacht voor vragen die de cliëntenraad aan cliënten kan stellen om boven tafel te krijgen wat er goed gaat en waar verbeteringen nodig zijn. Download het Handboek Medicijnen en gezondheid (pdf) van LOC.
Bewaarkaart Medicijnen en gezondheid
Deze kaart hoort bij het Handboek Medicijnen en gezondheid. De kaart bevat concrete tips en aandachtspunten waar de cliëntenraad direct mee aan de slag kan. Download de Bewaarkaart Medicijnen en gezondheid (pdf) op de website van LOC.