Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Medicatie apps voor zorg

Zorgmedewerkers maken steeds meer gebruik van handige apps in de zorg. In het gebruikersonderzoek van Zorg voor Beter noemden de bezoekers allerlei apps die zorgmedewerkers bij medicatie gebruiken. Gebruik jij nog andere apps? Laat het ons weten!

1. FK: Farmacotherapeutisch Kompas

Alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen en hun eigenschappen staan in de FK app. Dat maakt het een praktische app voor iedere zorgprofessional. FK is simpel van opzet. De hoeveelheid informatie in de app is enorm. Daarom is de goede zoekfunctie heel prettig, je kunt:

  • Zoeken op stofnaam.
  • Zoeken op merknaam.
  • De alfabetische lijst gebruiken.

De geneesmiddelteksten zijn ook offline te gebruiken, handig voor huisartsen en in ziekenhuizen. FK is ontwikkeld in opdracht van het Zorginstituut Nederland.

2. Apotheek.nl

Ook op Apotheek.nl is veel informatie te vinden over medicijnen. Dit is de publiekswebsite van KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers. Je kunt zoeken op medicijnen, en op klachten en ziektes. Daarnaast is er algemene informatie te vinden over medicatie, bijvoorbeeld video’s over diverse onderwerpen, ook met een gebarentolk. 

3. MedicatieControle App voor dubbele controle

Voor risicovolle medicatie gelden extra voorzorgsmaatregelen. Deze medicatie komt in aanmerking voor een dubbele controle (lees meer: dubbele controle). In de praktijk is het vaak lastig om deze dubbele controle correct uit te voeren. Met de MedicatieControle app kan de zorgverlener die op locatie bij een cliënt medicatie toedient de tweede controle digitaal voorleggen aan een bevoegde collega die zich ergens anders bevindt.
Deze app van Boomerweb is speciaal voor organisaties. Via smartphone, tablet of een vaste PC kan de collega die de controle uitvoert toestemming geven, afkeuren of advies geven. Het maakt de dubbele controle makkelijker en zorgt tevens voor het bewijs dat er een dubbele controle is uitgevoerd. De app levert ook statistieken van een instelling of regio.

Video over dubbele controle app

https://vimeo.com/145845668

Bij het gebruik van apps is het belangrijk dat er een beveiligde verbinding is als het gaat om privacy-gevoelige informatie.

4. MediCheck App voor dubbele controle

Ook de MediCheck App is een app voor de zorg (en de apotheek) die zich richt op dubbele controle (lees meer: dubbele controle). De app is speciaal ontwikkeld om alles rondom het toedienen van medicatie digitaal vast te leggen voor alle zorgpartners in de medicatieketen.

De app biedt een actueel medicatieoverzicht met foto’s en bijsluiters van de medicatie en zorgt voor de communicatie tussen apotheek, zorgorganisaties en zorgprofessionals. Cliëntinformatie wordt beveiligd opgeslagen (privacy gewaarborgd). De app is onafhankelijk van een groothandel of apotheekketen en is te koppelen met ECDs, GDS (baxter)bedrijven, Trombosedienst, EVS, ZIS, etc. De app biedt een verbinding met de apotheekinformatiesystemen PharmaCom en CGM Apotheek (voorheen MIRA).

De app is geschikt voor gebruik op alle soorten devices: iPad, laptop, Chromebook, mobiel, etc. Ook deze app is speciaal voor organisaties, die daarvoor licentiekosten per cliënt per dag betalen. De prijs is afhankelijk van de grootte van de organisatie.

Video over de MediCheck App 

https://www.youtube.com/watch?v=90ad54ylA_g

Bij het gebruik van apps is het belangrijk dat er een beveiligde verbinding is als het gaat om privacy-gevoelige informatie.

5. Ons Medicatiecontrole

Bij 'Ons Medicatiecontrole' van Nedap healthcare is de toedienregistratie in het ECD ingebouwd. Zo hebben de verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk direct inzicht in de medicatie toedienlijst vanuit het zorgplan en medicatie informatie vanuit het apotheeksysteem (AIS). Vanuit de toedienlijst kan je ook een controle aanvragen op de risicovolle medicatie. Deze wordt dan gekeurd door je teamgenoten of een andere collega en de resultaten (inclusief de foto’s) landen direct in het dossier van de cliënt. Ook deze app is speciaal voor organisaties, die daarvoor licentiekosten  betalen.

Zorgorganisaties kunnen de informatie koppelen tussen de bronsystemen, waardoor medewerkers niet in hoeven te loggen in verschillende apps. De medewerker registreert vanuit het dossier van de cliënt. 
Het systeem is voor zorgorganisaties in de VVT, GHZ en GGZ. De applicatie is te gebruiken op zowel Android, Windows als iOS. Nedap healthcare heeft deze applicatie geïntegreerd met de bestaande oplossing voor het uitvoeren van de controles op afstand. Lees meer over Ons medicatiecontrole op de website van Nedap.

6. MedApp (voor cliënten)

Deze app is speciaal bedoeld voor cliënten. De app herinnert je eraan wanneer je welke pil moet innemen. Ook kun je bijsluiters van medicijnen raadplegen in de app.

Daarnaast kun je de MedApp koppelen aan je eigen apotheek. Bij iedere registratie van een medicijninname telt je voorraad af. Als je nog maar een week voorraad hebt, krijg je een melding. Vervolgens stuur je herhaalverzoeken naar je eigen apotheek en hoef je de medicijnen alleen nog maar op te halen.

7. CareXS Meddy

Met de app CareXS Meddy heb je zicht op welke medicatie is toegediend, klaargezet, en welke medicatie bij de cliënt in eigen beheer is. Bij het toedienen van risicomedicatie vindt dubbele controle op afstand plaats. Ook de apotheker, arts en mantelzorger van de cliënt hebben inzicht in het medicijngebruik. Zo beschik je altijd over een actueel overzicht van het medicijngebruik, inclusief mededelingen van andere zorgverleners.

Gebruik jij nog andere apps? Laat het ons weten! Plaats hieronder een reactie!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.