Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over zorg en dwang

Werk je met ouderen? Weet je een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Vrijheidsbeperking
Vrijheidsbeperking > Mantelzorg bindt moeder vast bij haren knippen
View modes: 
User avatar
Guest
Betty Bakker - 15-4-2020 15:55:23
   
Mantelzorg bindt moeder vast bij haren knippen
Een van mijn studenten had de volgende casus:
dochter knipt haren van moeder in het verpleeghuis. Omdat moeder niet stil wil zitten en het knippen dus fout kan gaan bindt de dochter moeder vast in de stoel tijdens de knipbeurt.
Vraag: moet je als verpleegkundige ingrijpen en hoe dan? Valt dit onder de wet Zorg en Dwang? Of is deze niet voor mantelzorgers? Is het dan wel ouderenmishandeling?

User avatar
Guest
Irme de Bonth, expert Vilans - 20-4-2020 13:24:51
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Mantelzorg bindt moeder vast bij haren knippen
Uitgangspunt is dat zorg zo veel mogelijk op basis van vrijwilligheid wordt gegeven, dit om recht te doen aan het grondrecht op vrijheid. De Wet zorg en dwang geldt vanaf 1 januari 2020. De bedoeling van de nieuwe Wet zorg en dwang is dat onvrijwillige zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking zo veel mogelijk wordt voorkomen. Alleen als het niet anders kan, mag onvrijwillige zorg worden toegepast. Hiervoor wordt dan het stappenplan doorlopen. De wet geldt voor professionele zorgverleners en niet voor familieleden van de cliënt.
In de casus die je beschrijft zou ik de verpleegkundige adviseren om het gesprek aan te gaan over de situatie en samen met de dochter te zoeken naar alternatieven. Zijn er bijvoorbeeld andere alternatieven denkbaar qua omgeving, afleiding die het knippen van de haren mogelijk maken zonder dwang.

User avatar
Guest
Gale de Meza - 22-4-2020 22:14:37
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Mantelzorg bindt moeder vast bij haren knippen
Er zou met haar gesproken moeten worden want dat kan niet het gaat om een bewoner die niet weet wat ze doet kan ook even na denknen dat haar moeder aan het dementeren jij als dochter gaat rustig met haar moeten praten uitleggen zo dat je ze een beetje kan begrijpen.Funtie Gastvrouw

User avatar
Guest
betty bakker - 24-4-2020 14:32:19
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Mantelzorg bindt moeder vast bij haren knippen
Dank jullie wel voor antwoorden!