Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over zorg en dwang

Werk je met ouderen? Weet je een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Vrijheidsbeperking
Vrijheidsbeperking > Binnentuin VBM
View modes: 
User avatar
Guest
Eddie - 9-1-2019 14:30:30
   
Binnentuin VBM
Goedendag allen,

Ik heb een vraag voor wat betreft een VBM.
Denk je in, een "O" vormig gebouw, waarbij de binnenzijde van de "O" een binnentuin is met terrassen en struiken, bomen, bloemen,...enfin... we weten wat er zoal in een tuin kan staan. hier komt de eur op uit van de afd.

Nu is het probleem, dat enkele collega's in verband met de temperatuur de terrasdeur op slot willen doen, en deze blijft op slot omdat men het te koud vind. Als een bewoner naar buiten gaat laat hij/zij soms de deur achter zich open staan wat als irritant ervaren word. Men zou er voor kunnen kiezen om de bewoner(s) te helpen met een jas en muts aan te doen. Maar "dan blijf je ook bezig" is het argument.

Nu ben ik van mening, dat je de bewoner niet kan beletten om even naar buiten te gaan. Ik ben van mening dat mijn werk er onder andere uit bestaat om hen te begeleiden hierin door te voorzien dat men op het weer gekleed is, maar dat je niet ... zeg, vanaf halverwege de herfst tot pakweg halverwege de lente iedereen verbied om naar buiten te gaan omdat iemand het te koud vindt. In dit probleem is nog geen arts benaderd. Cliënten/bewoners zijn voor een groot gedeelte zelfstandig met lichte mobiliteits- problemen. Ik heb het gevoel of knok ik voor de vrijheid van mijn bewoners en ben ik door mijn argumenten heen. mijn argumenten zijn, dat het dus waarschijnlijk een VBM is, maar ook dat het gewoon super fout voelt om dit te verbieden. helemaal als je bedenkt dat je de cliënt ook een jas en muts oid aan kan trekken, en dan is het probleem uit de wereld.

User avatar
Guest
Bernadet - 11-6-2019 12:13:26
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Binnentuin VBM
Dit lijkt me een zaak voor de leidinggevende, niet voor een arts (al kan deze misschien op het gebied van vbm inderdaad nog wat gewicht in de schaal leggen). Het probleem zit vooral in dat de belangen van de bewoners ondergeschikt worden gemaakt aan die van medewerkers. Men gedraagt zich alsof de bewoners rondlopen op jouw werkplek, terwijl jij eigenlijk werkt in hún woning.