Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
 
Reageer op bericht
User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - (14-9-2017 09:47:41)
RE:Verzendbewijs verzenden opiaten verplicht?
Een aparte aflever- en retourbon is niet verplicht maar wel verstandig.
Toelichting:
Opiaten hebben het risico van misbruik in zich. Daarom is er over opiaten een en ander geregeld in de wet- en regelgeving. Daarin zijn alleen regels opgenomen voor de arts (hoe voorschrijven) en apotheker (hoe te bewaren in apotheek etc.). Er staat niets in over instellingen. Voor instellingen moeten we dus iets afleiden van wat in de wet- en regelgeving staat.
In principe (strikt gezien) is een aparte aflever- of retourbon voor opiaten niet verplicht, maar het is wel verstandig. Bespreek dit met de apotheek. Apart aftekenen voor ontvangst van opiaten gebeurt vaak wel, omdat hiermee wordt gecontroleerd of de levering klopt (en niet achteraf blijkt dat de levering mogelijk niet klopt en er dan alsnog twijfel ontstaat: was er te weinig geleverd? óf is er iets weggenomen?). Controle helpt misbruik te voorkomen.
Als je gaat aftekenen voor ontvangst, dan moet je het wel zorgvuldig doen (daadwerkelijk controleren). Het is een keuze van een instelling en apotheek hoe men het aflever- en retourproces veilig wil doen, en daarbij hoe en of er apart wordt getekend. Het mogelijke misbruik van opiaten moet daarbij goed in overweging worden genomen. Ook bij retour van opiaten geldt: het hoeft niet apart, maar voorkom dat mensen in ‘afgedankte medicatiedozen’ gaan zoeken naar bijvoorbeeld morfine. Maak hierover afspraken met de apotheker.
[Antoinette Bolscher, inhoudsdeskundige medicatieveiligheid ActiZ/voorzitter Platform]
 
 
 
 
CAPTCHA verification: