Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
 
Reageer op bericht
User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - (24-5-2018 07:56:50)
RE:Mag je medicatie van te voren uitzetten/aftekenen?
Goed dat je dit signaleert. Aftekenen vóór het toedienen is inderdaad niet de bedoeling.
Als de afspraak is dat je als zorgmedewerker de medicatie toedient, dan moet je op het moment van toedienen aan de hand van de toedienlijst controleren: juiste medicijn, juiste cliënt, juiste dosis, juiste vorm, juiste tijd. En dan let je bij het toedienen ook nog op de situatie van de cliënt (is er iets bijzonders aan de hand waardoor je misschien de medicatie níet moet geven?). Als je dit hebt gecontroleerd, en je hebt de medicatie toegediend, dán teken je af. Met het aftekenen verantwoord je dat je de controle hebt gedaan EN dat je de medicatie hebt toegediend.
Als je eerder aftekent, teken je dus af voor iets wat je nog NIET weet. En dan LIJKT het alsof de cliënt de medicatie al heeft gehad, terwijl dat dan nog niet zo is, Dat is heel verwarrend en heel onveilig.
Klik hier voor informatie over het toedienen.
Wat je kunt doen in deze situatie:
1. bespreken met de medewerkers dat en waarom eerder aftekenen onveilige zorg oplevert.
Begrijpen waarom iets onveilig is, is een belangrijke stap om het anders te doen. Een professional moet zelf géén onveilige zorg willen leveren! Als het argument is 'geen tijd' om af te tekenen op het moment van toedienen, dan is het de verantwoordelijkheid van de professional om dat te bespreken met de leidinggevende. De leidinggevende is verantwoordelijk voor goede voorwaarden voor veilige zorg en goed werken.
2. het melden als een fout / incident; dan komt het bij de mensen / commissie die dit kunnen beoordelen en bespreken.
3. is er in de organisatie misschien een aandachtsvelder medicatieveiligheid? Dan kun je het ook met die persoon bespreken. Of met een stafmedewerker kwaliteit.
4. het bespreken met de leidinggevende.

Succes!
 
 
 
 
CAPTCHA verification: