Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over dementie

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Dementie
Dementie > Welke rol behandeldienst bij kleinschalig wonen?
View modes: 
User avatar
Guest
Ruud Tromp - 7-9-2017 16:51:14
   
Welke rol behandeldienst bij kleinschalig wonen?
We zijn met kleine woonvormen gaan werken, maar nog altijd volgens het oude medische model. Behandelaars vinden het noodzakelijk dat er behandeld wordt omdat de cliënt komt voor een behandeling en er een ZZP is met behandelcomponent. Maar de andere stroming vindt dat "wonen" uitgangspunt is en dat welzijn centraal moet staan. Dat betekent geen vaste rondes en terughoudend medische interventies. Hoe kijkt u naar dit vraagstuk.
[Ruud Tromp, projectleider omvorming behandeldienst, Swinhove Groep, Zwijndrecht]

User avatar
Guest
Jan van de Rakt - 7-9-2017 16:53:13
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Welke rol behandeldienst bij kleinschalig wonen?
Behandelaars moeten zich realiseren dat dementerenden tijd nodig hebben om aan een gezicht te wennen en dat ze dat gezicht ook zeer frequent moeten blijven zien, voordat het er bij hoort. Dat is de basis om te kunnen gaan behandelen.
Mijn invulling zou dus zijn op een vast tijdstip minimaal 3 maal per week op de afdeling en dan mee helpen met de transfers, alle transfers, dus ook aanschuiven aan tafel, toilet transfers en daar een training van maken in de context van alle dag.
Mocht er nog extra training nodig zijn dan of in die tijd of op een ander tijdstip.
We kunnen niet zoals thuis op bezoek komen want dat werkt niet, dan blijven behandelaars vreemden en werkt de behandeling veel minder.
En ik probeerde alle patiënten in beeld te krijgen en te houden en ook lopende patiënten wat uit te dagen door balans training te geven. dus voor iedere patiënten een individuele training die ook meteen gebruikt en gezien kon worden door de anderen. Succes.
[Jan van de Rakt, fysiotherapie /docent P.G. somatiek]