Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Erkende interventies bij vrijheidsbeperking

Onderstaande interventies zijn opgenomen in de Databank erkende interventies. Bekijk het overzicht van effectieve interventies en lees meer over het Erkenningstraject Interventies in de langdurige zorg op Zorg voor Beter. Deze interventies zijn ook opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.

Ga direct naar:

GRIP op probleemgedrag

Roepen, onrustig zijn of geagiteerd reageren. 80 procent van de mensen met dementie vertoont dit soort onbegrepen gedrag. De interventie 'GRIP op probleemgedrag' helpt hierbij het verminderen van dit gedrag en het gebruik van psychofarmaca.

GRIP is ontwikkeld door de afdeling huisartsengeneeskunde en ouderengeneeskunde van het VUmc. De erkenningscommissie ouderenzorg erkent de methode als een goed onderbouwde en effectieve interventie. De interventie bestaat uit een scholing waarin je leert wat de oorzaak is van probleemgedrag, met minder kalmerende medicijnen als doel.

Lees hier een uitgebreide beschrijving van deze interventie

Terug naar boven

EXBELT

Sinds oktober 2015 is EXBELT door de erkenningscommissie ouderenzorg erkend als effectieve interventie om het gebruik van bandenfixatie bij mensen met dementie in psychogeriatrische verpleeghuizen te stoppen. EXBELT richt zich specifiek op mensen met dementie op verpleegafdelingen in psychogeriatrische verpleeghuizen bij wie bandenfixatie wordt toegepast of dreigt te worden toegepast. Het doel is binnen 2 jaar afscheid te nemen van het gebruik van deze banden. EXBELT is ontwikkeld door Math Gulpers, directeur MeanderGroep Zuid-Limburg, en wordt toegepast door verpleeghuizen in Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Lees meer over EXBELT bij het overzicht van effectieve interventies op databankinterventies.nl.

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.