Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Gezamenlijke besluitvorming

Laatst bijgewerkt op: 14-03-2025

Bij palliatieve zorg staat de kwaliteit van leven centraal. Daarvoor is het belangrijk dat cliënten de regie houden over hun eigen leven. Gezamenlijke besluitvorming helpt hierbij. Op deze pagina lees je meer over de waarde van gezamenlijke besluitvorming voor cliënten en hun naasten.

Waarom is gezamenlijke besluitvorming belangrijk?

Eigen regie betekent dat cliënten keuzes kunnen maken die passen bij hoe ze willen leven. Hierbij helpt het om cliënten bij beslissingen te betrekken en te ondersteunen. Dit noemen we gezamenlijke besluitvorming, of Shared Decision Making. Door samen het keuzeproces te doorlopen help je cliënten goed na te denken over hun keuze.

Afspraken voor keuzes in de toekomst

Afspraken maken is een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. De gezondheid van de cliënt wordt namelijk steeds slechter. Daardoor komt er misschien een moment dat de cliënt zelf geen beslissingen meer kan nemen. De naasten van de cliënt moeten dat dan doen.

Advanced care planning

Het is dus belangrijk dat je op tijd afspraken maakt over keuzes met de cliënt en naasten. Dit proces heet Advance Care Planning. Hierbij bespreek je wat kwaliteit van leven betekent voor de cliënt. Ook leg je vast welke normen en waarden de cliënt heeft en welke wensen over levensverlengende behandelingen en palliatieve zorg. 

Advanced Care Planning helpt zorgverleners en naasten om keuzes te maken als de cliënt dat niet meer kan. Zo voelen de cliënt en de naasten zich minder gespannen, angstig en depressief tijdens deze fase. Lees meer over de laatste levensfase bij dementie

Tools over gezamenlijke besluitvorming

Er zijn geen kennisproducten.

Tips over gezamenlijke besluitvorming

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van gezamenlijke besluitvorming

Er zijn geen verhalen.

Agenda over palliatieve zorg

Er zijn geen agenda-items gevonden