Naar hoofdinhoud Naar footer

HuidletselSmetten (intertrigo)

Laatst bijgewerkt op: 17-04-2024 

De officiële definitie luidt als volgt: “Smetten is een in de grote huidplooien gelokaliseerde, oppervlakkige huidaandoening welke zich kenmerkt door altijd roodheid (erytheem) aan beide zijden van de plooi. Daarnaast kunnen een of meerdere van de volgende symptomen voorkomen: maceratie (verweking), fissuren (scheurtjes), erosies, een nattende huid of korstvorming.” Smetten (intertrigo) wordt veroorzaakt door huid-op-huid-contact in de plooien, de aanwezigheid van warmte en vocht en onvoldoende luchtcirculatie.

Smetten en verschijningsvormen

Smetten wordt verdeeld in 3 vormen:

  1. Smetten
    Kenmerkt zich door een licht rode, beschadigde huid tot een felrode en glanzende beschadigde huid. De zorgvrager kan klagen over jeuk en een schrijnend/branderig gevoel.
  2. Smetten met een nattende huid
    Kenmerkt zich door een felrode, nattende en kapotte (erosieve) huid en verweking (maceratie). Iemand kan klagen over jeuk en een schrijnend/branderig gevoel. Er kan een scherpe rode wondlijn (fissuur) zichtbaar zijn op de breuklijn van de ene helft van de huidplooi en de andere helft.
  3. Smetten met een geïnfecteerde huid
    Naast de kenmerken van smetten zoals hiervoor beschreven kunnen een of meerdere van de volgende klinische verschijnselen zichtbaar zijn: pustels (puistjes), natten, geel/groen exsudaat, randschilfering, satelliet laesies (‘eilandjes voor de kust), felrode huid, pus, korstvorming en een onaangename geur. 

Deze 3 vormen van smetten zijn niet opvolgend.

Bron

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden