Naar hoofdinhoud Naar footer

Valpreventie bij dementie in de wijk

Mensen met dementie kunnen naarmate de ziekte vordert, situaties minder goed overzien en het risico op gevaar slechter inschatten. Zo ontstaat er een grotere kans dat de persoon met dementie zal vallen. Lees wat je als zorgverlener in de wijk kunt doen om valrisico's bij mensen met dementie te herkennen en vallen te voorkomen.

Praktijkvoorbeeld multidisciplinaire aanpak

Op de website van VeiligheidNL staan nuttige praktijkvoorbeelden voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben en met valpreventie aan de slag willen. Zo vertelt een geriatriefysiotherapeut over het belang van een multidisciplinaire aanpak en de winst van samenwerking met andere zorgprofessionals en mantelzorgers.

Praktijkvoorbeeld praat mét cliënten 

In een ander voorbeeld geeft een geriatriefysiotherapeut communicatie tips en tricks om met cliënten met cognitieve stoornissen in gesprek te gaan.

Praktijkvoorbeeld actief blijven met hulp van mantelzorgers

In een derde voorbeeld deelt een ergotherapeut haar ervaring met het maken van een valpreventief behandelplan voor haar cliënt met Parkinson, waarin ook de mantelzorgen een actieve rol krijgt.

Wil je meer praktijkvoorbeelden lezen? Bekijk de praktijkvoorbeelden Valpreventie bij dementie en cognitieve stoornissen op Veiligheid.nl. 

Waar moet je nog meer op letten?

Als zorgverlener in de wijk kun je te maken krijgen met onveilige situaties voor cliënten met dementie, zoals vallen, dwalen, mishandeling, brand en inbraak. Hoe ga je daar mee om? Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) hebben aan de hand van praktijksituaties op een rij gezet wat je als zorgverlener in de wijk kunt doen, welke vragen je kunt stellen en waar je op moet letten:

Tips over valpreventie bij dementie in de wijk

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van valpreventie bij dementie in de wijk

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden

Contactpersonen

Deel deze pagina via: