Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Auteur(s)

Zorg thuis en hulpmiddelen bij dementie

Gepubliceerd op: 13-06-2024

Als een persoon met dementie moeite heeft een bepaalde activiteit zelfstandig uit te voeren, zijn ondersteuning of hulpmiddelen nodig. Dit kan gaan om hulp bij het bereiden van de maaltijd, persoonlijke verzorging of het schoonmaken, maar ook ondersteuning bij het organiseren van het huishouden. Mensen met dementie kunnen doordat de hersenen informatie niet meer goed verwerken, deze taken zelf niet of niet meer helemaal uitvoeren. Soms kan een naaste deze taken dan overnemen.

Hulp bij huishouden of ADL

Onder huishoudelijke zorg en hulp bij ADL valt het ondersteunen bij of (gedeeltelijk) overnemen van huishoudelijke en algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Mensen met dementie hebben vaak moeite met het (gedeeltelijk) uitvoeren van deze handelingen. Wanneer er ook geen naasten zijn die deze taken kunnen overnemen, zijn er verschillende manieren om een persoon met dementie op te ondersteunen. Grofweg zijn er drie soorten hulp beschikbaar:

  • Huishoudelijke werkzaamheden: maaltijd bereiden, afwassen en opruimen, boodschappen doen, wassen, verzorging en zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, sanitair of keuken schoonmaken en bedden verschonen).
  • Ondersteuning bij de organisatie van het huishouden.
  • Begeleiding bij het (leren) structureren en organiseren van het eigen huishouden bij een ontregelde huishouding: bij vervuiling (van de woning of van kleding), verwaarlozing (gezondheidsrisico’s of verslechterde persoonlijke verzorging, voedingstoestand en vochtinname), overbelasting van mantelzorgers of ontreddering van de persoon met dementie.

Hulpmiddelen bij dementie

Als een persoon met dementie moeite heeft een bepaalde activiteit zelfstandig uit te voeren, kunnen hulpmiddelen uitkomst bieden. Hulpmiddelen kunnen ook de taak van de mantelzorger verlichten, zeker als deze lichamelijke beperkingen heeft. Hulpmiddelen die vaak gebruikt worden, hebben te maken met:

  • Persoonlijke verzorging zoals wassen en eten.
  • Mobiliteit zoals loophulpmiddelen, rolstoelen en vervoer.
  • Wonen zoals toilet- en doucheruimten, steunen, bedden en domotica.
  • Veiligheid zoals camera’s en GPS-systemen.

Meer informatie over hulpmiddelen

Een uitgebreid overzicht van hulpmiddelen voor mensen van dementie, mantelzorgers en professionals zijn online te vinden:

Hulpmiddelen kunnen mensen zelf aanschaffen via bijvoorbeeld Dementiewinkel.nl of mogelijk aanvragen bij een zorgverzekeraar of gemeente (Wmo).

Bronnen

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden