Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en dementie
Naarmate je ouder wordt, is de kans op het oplopen van een niet-aangeboren hersenletsel(NAH) groter. Door bijvoorbeeld een beroerte, valincidenten en na een reanimatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor het cognitief functioneren. Daarnaast woont er binnen de verpleeghuizen een groep mensen met NAH die jonger is dan 65 jaar. Er zijn overeenkomsten met dementie, maar ook veel verschillen. Om goede ondersteuning te kunnen bieden aan mensen met NAH, is kennis over oorzaken en vooral de gevolgen van NAH een voorwaarde. Met deze kennis kunnen medewerkers bewoners met niet-aangeboren hersenletsel beter begeleiden.
Een belangrijk verschil tussen NAH en dementie is de wijze van ontstaan: NAH ontstaat van de ene op de andere dag, terwijl dementie meestal geleidelijk optreedt. Bovendien is dementie een progressieve aandoening, in tegenstelling tot NAH. Bij dementie verslechtert beetje bij beetje het cognitief functioneren en treden geleidelijk veranderingen op in gedrag, karakter en lichamelijk functioneren. Bij NAH treden die veranderingen doorgaans niet geleidelijk op, maar kunnen gevolgen wel maanden of soms zelfs tot jaren na het ontstaan van het letsel pas aan het licht komen.
Wat is niet-aangeboren hersenletsel?
Niet-aangeboren hersenletsel is een beschadiging van de hersenen die leidt tot een onomkeerbare breuk in de levenslijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel. Traumatisch hersenletsel ontstaat door uitwendig geweld tegen het hoofd, denk aan een klap, zwaar voorwerp, val of verkeersongeluk. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam, zoals een infectie (meningitis of encefalitis), CVA (hersenbloeding of –infarct), een hersentumor, vergiftiging/intoxicatie (drugs/alcohol), zuurstofgebrek (hypoxie of anoxie als gevolg van een hartstilstand, bijna-verdrinking, afsluiting van de luchtpijp of rookvergiftiging), epilepsie, een waterhoofd/hydrocephalus of een stofwisselingsaandoening.
Hersenletsel kan licht, middelzwaar of ernstig zijn. Een deel van de mensen met zeer ernstig hersenletsel houdt blijvende bewustzijnsstoornissen over. Iemands levenspatroon, de relaties en de toekomstverwachtingen (scholing, werk en maatschappelijke ontwikkeling) kunnen door hersenletsel in één klap in duigen vallen of in een ander licht komen te staan.
Meer informatie over NAH
Op het Kennisplein Gehandicaptensector staat meer informatie over niet-aangeboren hersenletsel, zoals handreikingen, voorlichtingsmaterialen, verhalen uit de praktijk, goede voorbeelden, instrumenten en richtlijnen. Ook staat hier een overzicht van goede behandelings- en begeleidingsmogelijkheden (good practices) voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Je kunt in dit overzicht filteren naar 'ouderenzorg'.