Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Auteur(s)

Communiceren en contact maken met mensen met dementie

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Mensen met dementie krijgen vaak te maken met veranderend gedrag. Dit kan er ook voor zorgen dat de manier van communiceren veranderd. Hoe communiceer je met mensen met dementie? Hoe kun je iemand ondersteunen? Op deze pagina vind je tools en tips om te communiceren en contact te maken met mensen met dementie.

Dementie kan de communicatie lastiger maken bij mensen met dementie doordat er problemen ontstaan met taal en spraak. Ze raken de betekenis van woorden kwijt, bouwen onsamenhangende zitten of gebruiken de verkeerde woorden. Daarnaast wordt het verwerken van informatie moeilijker. Toch hoeft dit geen reden te zijn om het contact te vermijden. Het vraagt geduld en soms kunnen andere manieren van communiceren hierbij helpen.

Andere manieren van communiceren

Als communicatie verbaal niet meer zo goed gaat, zijn er ook mogelijkheden te communiceren met muziek, door middel van bewegen en bijvoorbeeld via fotokaarten. Op de website Hulpmiddelenwijzer staan hulpmiddelen die de communicatie met mensen met dementie makkelijker maken, zoals een geheugenklok en een organizer.

Tips over contact maken

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van contact maken

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden