Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Palliatieve Zorg

Gezamenlijke besluitvorming

Bij palliatieve zorg staat kwaliteit van leven van de cliënt centraal. Daarbij is het belangrijk dat de cliënt de regie over zijn eigen leven behoudt.

Eigen regie over het leven betekent dat de cliënt keuzes kan maken die het beste passen bij het leven dat hij wil leiden. Wat helpt in het vergroten van de regie over het eigen leven, is om de cliënt te betrekken en te ondersteunen bij (ingrijpende) beslissingen. Dit noemen we gezamenlijke besluitvorming, ofwel Shared Decision Making. Gezamenlijk het keuzeproces doorlopen helpt de cliënt zijn keuze weloverwogen te maken.

Afspraken maken

Ook afspraken maken is een onderdeel van de palliatieve zorg. De conditie van de cliënt zal afnemen en het kan zo zijn dat het nemen van beslissingen en het maken van keuzes in een later stadium van de ziekte niet meer mogelijk is. De omgeving van de cliënt zal dat moeten doen.

Advance Care Planning

Het proces waarbij de cliënt, in overleg met zorgprofessionals, familieleden en andere naasten, afspraken maakt over zorg en behandeling als de cliënt dit niet meer kan, heet Advance Care Planning. Besproken wordt wat de cliënt onder kwaliteit van leven verstaat, welke normen en waarden de cliënt heeft en wat zijn wensen zijn over levensverlengende behandelingen en palliatieve zorg. Dit helpt in het maken van keuzes door zorgverleners en naasten, wanneer de cliënt daar niet meer toe in staat is. Plannen en afspraken maken over de laatste levensfase zorgen ervoor dat de patiënt en zijn naasten minder stress, angst en depressie ervaren tijdens deze fase. Lees hier meer over de laatste levensfase bij dementie. 

Het wensenboekje

Om de cliënt te helpen in wat voor hem belangrijk is, kun je de cliënt wijzen op het wensenboekje. Hiermee kan hij zijn gedachten ordenen en de wensen noteren. Moedig daarbij de cliënt ook aan om de wensen met naasten te bespreken, zodat zij op de hoogte zijn van wat van de cliënt wil. Het wensenboekje is voor € 5,50 te bestellen bij Stichting Stem.

In deze folder worden cliënten aangemoedigd om op tijd over het levenseinde te spreken: Publieksbrochure Spreek op tijd over uw levenseinde (pdf) van artsenfederatie KNMG samen met onder andere Levenmetkanker.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.