Naar hoofdinhoud Naar footer

Dementie op jonge leeftijd

In Nederland hebben ongeveer 15.000 mensen dementie die jonger zijn dan 65 jaar. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Bij het woord dementie denk je vaak meteen aan geheugenproblemen, maar op jonge leeftijd leidt dementie vooral tot aanpassingen in het gedrag.

De eerste symptomen van dementie op jonge leeftijd zijn vaak geen aanleiding om direct aan dementie te denken. Het gaat bijvoorbeeld mis op het werk. Het huishouden wordt een probleem. Of iemands naasten merken veranderingen op, zoals in het gedrag of met de taal. Veelal worden deze klachten geweten aan overspannenheid, depressie of relatieproblemen.

Wat zijn de signalen?

De eerste symptomen van dementie op jonge leeftijd worden dus vaak niet herkend. Het gaat om onder andere de volgende klachten: 

  • Vergeten van afspraken
  • Moeilijker concentreren
  • Meer tijd nodig om werkt af te krijgen
  • Meer moeite om gesprekken op werk en thuis te volgen
  • Meer moeite met plannen en organiseren 

Onderstaand filmpje toont 10 signalen voor dementie bij jonge mensen.

YouTube video thumbnail

Diagnose stellen bij dementie

Bij mensen onder 65 jaar duurt het gemiddeld maar liefst vierenhalf jaar voordat zij de diagnose dementie krijgen. De huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt. Als hij dementie vermoedt, zal hij waarschijnlijk doorverwijzen voor specialistisch onderzoek. Dit kan in een geheugenpoli, op de afdeling neurologie van een ziekenhuis, de afdeling ouderen van een Riagg of GGZ-instelling, of in een psychiatrisch centrum.

Gespecialiseerde Alzheimer Centra vind je in Amsterdam (VUmc Alzheimercentrum), Rotterdam (Alzheimercentrum zuidwest Nederland), Nijmegen (Radboud Alzheimer Centrum) en Maastricht (Alzheimercentrum Limburg).  

Bronnen

Tips over jonge mensen met dementie

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van jonge mensen met dementie

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden

Contactpersonen

Deel deze pagina via: