Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video's over dementie

Mensen met dementie schrijven brief

50 personen met dementie schreven een brief over hun leven. Wat dementie voor hen betekent en hoe waardevol hun leven nog is. Deze brieven zijn verzameld in het boek . Het tv-programma Kruispunt volgde 3 briefschrijvers tijdens het schrijfproces van hun brief aan lotgenoten. Bekijk de uitzending Brieven om nooit te vergeten

10 signalen van dementie

Tien signalen die op dementie kunnen wijzen (maar ook een andere oorzaak kunnen hebben).

https://youtu.be/kWzJJvp_7yQ

Diagnose

In dit filmpje bespreekt de arts de diagnose met de cliënt.

https://youtu.be/eJAool8cw9U

Omgaan met mensen met dementie

Een van de om mensen met dementie te ondersteunen is aan te sluiten bij zijn leefwereld. Zo wordt de persoon met dementie in zijn waarde gelaten en komt hij zoveel mogelijk tot zijn recht. Dit kan door het bieden van herkenning, veiligheid, vertrouwdheid en geborgenheid. Zie in dit filmpje hoe geriater Anneke van der Plaats dit toepast in de praktijk:

https://youtu.be/jDtZiC5Gkh0

Dementie en onbegrepen gedrag

Zo’n 80 tot 90 procent van de mensen met dementie vertoont vroeg of laat onbegrepen gedrag. Hoe ga je hier als zorgverlener mee om? Tara Koenders, expert dementie op Zorg voor Beter, geeft uitleg.

https://www.youtube.com/watch?v=g8d9MX9kLcc

Alzheimer Experience

De Alzheimer Experience is een gratis, online, interactieve film, waarin het leven van een persoon met Alzheimer gevolgd wordt, gezien door de ogen van de patiënt zelf. Op elk moment kan de kijker het perspectief selecteren van een willekeurig persoon in de film. Het beeld verschuift dan naar het perspectief van die persoon, waarbij men ook de gedachten van die persoon hoort. Op deze manier ziet een kijker het verschil in beleving van de realiteit, en hoe deze verschillen leiden tot conflicten en onbegrip. De Alzheimer Experience heeft tot doel de kennis- en begripskloof tussen de gezonde buitenwereld en de belevingswereld van mensen met dementie te verkleinen. Website Alzheimerexperience

Diverse filmpjes: moderne dementiezorg

  • Op de website Moderne Dementiezorg staan verschillende filmpjes over het onderwerp dementie, en over zorgverlening aan mensen met dementie.
  • De website innovatiekring dementie biedt eveneens filmpjes over diverse aspecten van leven met dementie.
  • De publieke omroepen schenken regelmatig aandacht aan dementie, zie deze pagina van de NPO.

Lespakket 'Dementie, zorgen voor nu en later'

Het 'Lespakket Dementie, zorgen voor nu en later' is een lespakket voor het hoger beroepsonderwijs, universitair onderwijs en nascholingsactiviteiten. Het lespakket bestaat uit zeven gefilmde praktijkverhalen (totale lengte: drie uur) en een werkboek. In de video's staat de behandeling, begeleiding en zorg voor mensen met dementie en hun familieleden centraal: thuis, binnen dagopvang en -verzorging, projecten kleinschalig wonen, verzorgings- en verpleeghuis. In het werkboek staan methodische en didactische aandachtspunten, en werkvormen voor het gebruik van de video’s bij scholing van studenten en zorgverleners. Prijs DVD (3 uur): € 35,- en werkboek (50 blz.): € 9,95. De DVD en het werkboek zijn te bestellen via de website van Van Hemert Produkties. Op de website staan korte stukjes van de films.

Publieksacademie over dementie

In het de Publieksacademie van zorginstelling Lentis en Dagblad van het Noorden kwam in september 2015 dementie aan bod. Aan het woord komen: Jeroen Kok, klinisch neuroloog, casemanager Yvonne de Vries, ouderenpsycholoog Pieter Mul, en Joke Oosterveld, wier man dementie heeft.

https://youtu.be/xN-M7EPiQvE

Film: Ken je mij?

Wanneer mensen met dementie in een verpleeghuis worden opgenomen verandert er veel in hun leven én in het leven van hun naasten. WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) maakte de speciale film ‘Ken je mij?’ over de transitie van thuis naar opname in het verpleeghuis.

https://www.youtube.com/watch?v=ymuV0KwWwQ4

Meer informatie

Ga naar het thema

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.